Växande spararintresse för försvarsindustrin

Intresset för försvarsindustrin har fått ett uppsving i Ukrainakrigets spår. Allt fler köper aktier i Saab och hos SEB tillåter man nu investeringar i försvarsbolag i vissa fonder.

Jas Gripen. Arkivbild.

Jas Gripen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2022-03-19 07:13

Regeringen anser inte att försvarsindustrin i stort bör klassas som ohållbar. I en intervju med TT säger finansmarknadsminister Max Elger, som tidigare i veckan träffade representanter från Saab, att varje bolag i stället bör bedömas individuellt.

Även på andra håll inom finansområdet märks förändringar till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Hos Nordnet har antalet sparare som äger Saab-aktier ökat med nära 50 procent sedan årsskiftet och en majoritet av dessa köpte aktien efter invasionen 24 februari.

Samma tendens syns hos Avanza, där antalet Saab-ägare ökat från knappt 23 000 vid årsskiftet till strax under 40 000 nu.

Efterfrågat av kunderna

Även hos storbankerna syns förändringar. SEB hade tidigare inga investeringar i försvarsindustrin, men genomförde nyligen ändringar i sin policy.

– Vi har haft en diskussion sedan sen höst i fjol, framför allt kopplat till det försämrade säkerhetsläget i världen men också på grund av att vi fått frågor från våra kunder om det finns alternativ för att kunna investera i försvarsindustrin. Därefter gjorde vi förändringar som dessvärre sammanföll med krigsutbrottet i Ukraina, säger Frank Hojem, kommunikationschef på SEB.

TT: Vad ser ni för potentiella etiska utmaningar med att investera i den här industrin?

– Vi utesluter ju fortfarande vapenproducenter som exempelvis producerar kärnvapen eller vapen som strider mot internationella konventioner och lagar, som exempelvis klusterbomber, och det gäller alla placeringar, säger Frank Hojem och understryker att försvarsplaceringarna endast görs i en mindre del av SEB:s totalt drygt 100 fonder.

Välkomnar diskussion

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, påpekar att inställningen till försvarsindustrin skiljer sig åt mellan spararna. Han anser att det är bra att frågan nu diskuteras mer som en effekt av det ökade intresset.

– Det är bra att den här frågan kommer upp på bordet igen så att man får mer kött på benen när man funderar på om man vill investera i den här typen av bolag. Mer kunskap är bättre än mindre av detsamma, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!