Villorna blev dyrare i juni

Villorna steg i pris under juni, medan lägenheterna höll sig stilla. Det råder sommarlugn och stiltje på bostadsmarknaden med få försäljningar, enligt Svensk Mäklarstatistisk.

Villor blev dyrare i juni, medan bostadsrätterna låg stilla. Arkivbild.

Villor blev dyrare i juni, medan bostadsrätterna låg stilla. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-07-07 06:00

Bostadsmarknaden är rätt stabil just nu, enligt Per Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik. Bostadsrättslägenheter ligger stilla i pris jämfört med maj, medan villorna rör sig något lite uppåt.

– Det är ganska likt maj, med ett litet uppstick för villor, säger han.

I år är det få försäljningar som utgör underlaget för junisiffrorna, särskilt för bostadsrätter i Stockholms innerstad. Men juni innebär alltid färre försäljningar, svenskarna har annat för sig då än att gå på visningar och köpa bostäder.

Få försäljningar

– Det brukar vara en minskning med mellan 18 och 22 procent i juni, och det är det procentuellt sett i år också. Men antalet blir mindre än vanligt eftersom aktiviteten är lägre nu.

Att så få köper beror på räntehöjningarna, förklarar han. Bostäder har blivit så mycket dyrare att äga jämfört med då räntan låg på någon eller ett par procent. Särskilt gäller detta villorna. Säljarna drar sig för att sälja efter prisfallen i fjol.

Frågan är hur det blir om bankerna framöver vill försäkra sig om en högre säkerhetsmarginal då de lånar ut pengar. Den så kallade kalkylräntan, som de räknar med att låntagarna måste klara, kan komma att höjas. I dag ligger den mellan dryga 6 och 7 procent.

Då kommer färre ha möjlighet att köpa, enligt Per Arne Sandegren.

Räntan kan bita nu

På mäklarfirman Erik Olsson tror man att bankernas säkerhetsmarginaler, och räntehöjningarna som också fortsatt utlovats framöver, kan få effekt på bostadsmarknaden. Kanske måste fler sälja för att de inte har råd att bo kvar, samtidigt som det blir svårare att köpa. Då kan bostadspriserna påverkas nedåt, och fler objekt komma ut på marknaden, enligt Erik Olsson.

Per Arne Sandegren konstaterar dock att det råder stor bostadsbrist, och det är inte någon genomgripande reform i sikte för att minska den. Nybyggandet minskar också. Det gör att efterfrågan på bostäder kommer att hålla i sig, liksom priserna, tror han.

– En hel årskull vill ge sig ut på bostadsmarknaden varje år, säger Per Arne Sandegren.

Fakta: Prisutveckling i juni

Prisutvecklingen för juni jämfört med maj innebar att bostadsrätter låg plus minus noll, medan villor ökade 1 procent i pris.

Medelpriset i hela riket för för en villa var 3 750 000 kronor och en bostadsrättslägenhet låg på 42 680 kronor kvadratmetern.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!