Vindbranschen ifrågasätter att det så kallade Tidöavtalet skulle vara teknikneutralt – något som av den nya regeringskonstellationen lyfts fram som en viktig princip för framtida elproduktion.
Några nya åtgärder för mer elproduktion fram till 2030, än vad som redan tidigare var kända, finns inte heller i paketet, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi.
"Några av förslagen skapar också osäkerhet för investerare, exempelvis att dra tillbaka Svenska kraftnäts uppdrag om anslutningar till havsbaserad vindkraft. Vi ser en stor risk att tillväxttakten i utbyggnaden av elproduktionen inte lever upp till industrins behov under den här mandatperioden", skriver Svensk Vindenergis vd Daniel Badman i en kommentar.
Att stoppa subventionerna för kabeldragningar till havsbaserad vindkraft motiveras bland annat med att det inte är teknikneutralt, enligt Tidöavtalet.
"Utgångspunkten ska vara att alla produktionsslag bär sina egna kostnader", står det i den politiska överenskommelsen mellan SD, M, KD och L.
Men att införa ett snabbspår för kärnkraften, eller att lova kärnkraftsbyggarna 400 miljarder kronor i statliga kreditgarantier, är knappast teknikneutralt, enligt Svensk Vindenergi.
"Vi vänder oss inte mot kreditgarantierna i sig – det är dock viktigt att de är teknikneutrala. Alla kraftslag och tekniska lösningar kommer att behövas för att möta det kraftigt ökade elbehovet. Nu måste vi rikta blicken framåt för att lösa våra utmaningar. Den privata investeringsviljan i vindkraften finns", skriver Daniel Badman.