Förutsättningarna är perfekta, anser han. Det är naturresurser för havsvind i Östersjön och det finns en kompetent leverantörskedja i landet.
För 30 år sedan var Sverige en pionjär i segmentet, med uppmärksammade pilotprojekt utanför Blekingekusten. Men så ser det inte ut nu.
30 000 danska jobb
I stället är det Danmark som har på sig ledartröjan vad gäller havsbaserad vindkraft. Där jobbar mer än 30 000 personer inom vindkraftsindustrin – bland annat hos den stora turbintillverkaren Vestas Wind Systems och den halvstatliga energikoncernen Ørsted.
Sebastian Hald Buhl hoppas att den svenska regeringen nu tar tillvara på tillfället att vända trenden. Han tycker tillstånden i maj till två nya stora vindkraftparker till havs utanför Varberg respektive Falkenberg bäddar för ett lyft.
– Det där var två projekt och det är jättebra. Men det räcker inte när du tittar på de behov som svensk industri och svenska hushåll har i framtiden, säger han.
Grönt ljus även för Ørsteds storsatsning Skåne havsvindpark vore ett viktigt steg, anser han.
Han riktar försiktig kritik mot den omtalat tröga svenska tillståndsprövningen.
– Det har gått lite trögt. Men det är inte så konstigt. Det är en ny industri, säger han.
Han säger sig samtidigt se tecken på att det är mer fart på processerna nu än tidigare.
– Ett steg i processen som tidigare kanske tog 2-3 år kan nu göras på 2-3 månader, så vi ser en väldigt positiv utveckling framför oss, säger han.
25 miljarder till
Danska Ørsted har redan plöjt ner 200 miljoner kronor i Skåne havsvindpark och är redo att satsa minst 25 miljarder till, enligt Hald Buhl.
Ørsted har under det gångna året lagt beställningar från svenska leverantörer på 6 miljarder kronor. Och summerar man Ørsteds svenska beställningar sedan 2012 handlar det om 22 miljarder kronor, enligt Hald Buhl.
Det mesta handlar om kablar från NKT i Karlskrona och komponenter från Hitachi Energy, med anläggningar i Sverige.
Parallellt med Ørsteds kampanj för Skåne havsvindpark försöker statliga Vattenfall att få klartecken för vindkraftprojektet Stora Middelgrund, utanför Halmstad. Detta projekt har dock åkt på ett bakslag i form av ett nej från länsstyrelsen.
Kan bli trångt i dörren
Hald Buhl varnar Sverige för att dra ut på tillståndsprövningar inför den våg av investeringar i vindkraft till havs som står för dörren. Det kan bli trångt i dörren, befarar han.
– Vi har ett globalt program för investeringar på 550 miljarder kronor för perioden 2021-2027, säger han.
– Om man i Sverige inte ger fler tillstånd i år eller kanske nästa år kommer det inte finnas komponenter – det kommer inte finnas turbiner att köpa för leverans före 2030 när projekt som planeras i Tyskland, Storbritannien och Norge kommer igång, tillägger han.