Vinstlyft för Duni när råvarukostnader faller

Servettillverkaren Duni gör ett kraftigt vinstlyft i andra kvartalet i år. Bättre kostnadskompensation när prisökningarna på råmaterial fallit tillbaka eller stannat av har bidragit till utvecklingen.

Servettillerkaren Duni redovisar ett kraftigt vinstlyft. Arkivbild

Servettillerkaren Duni redovisar ett kraftigt vinstlyft. Arkivbild

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Ekonomi2023-07-14 12:24

På börsen är det dock tummen ned. Dunis aktie backar 2,5 procent efter kvartalsrapporten – men ligger trots det på plus 19 procent sedan årsskiftet.

Duni redovisar en vinst före skatt på 144 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med 60 miljoner kronor i vinst under motsvarande kvartal i fjol.

Nettoomsättningen lyfte till 1,9 miljarder kronor, upp från 1,7 miljarder.

Organiskt växer verksamheten med 5,9 procent och resultatlyftet förklaras av betydligt högre marginaler. Den operativa rörelsemarginalen lyfter till 8,8 procent, upp från 5,3 procent för ett år sedan.

"Det är historiskt sett det starkaste andra kvartalet i absoluta tal. Det ökade resultatet härrör sig dessutom från en bättre balans mellan kostnadsökningar och kostnadskompensationer" skriver Dunis vd Robert Dackeskog i en kommentar.

"De senaste kvartalen har det höga inflationstryck som etablerade sig under 2021, och som ökade under 2022, stannat av och för vissa råmaterial till och med fallit tillbaka något. Vidare har kostnaden för sjöfrakt normaliserats samtidigt som inflationskompenserande prisjusteringar implementerats fullt ut" skriver bolaget i rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!