Vinstras för SSAB

Svag efterfrågan i Europa, högre råvarupriser och svag byggaktivitet bidrog till att sänka vinsten för ståltillverkaren SSAB under årets första kvartal. Vinsten före skatt rasade nästan 40 procent mot samma kvartal i fjol.

SSAB, med vd Martin Lindqvist, redovisar ett vinstras på nästan 40 procent. Arkivbild

SSAB, med vd Martin Lindqvist, redovisar ett vinstras på nästan 40 procent. Arkivbild

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2023-04-26 07:54

SSAB redovisar en vinst före skatt på 4 787 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 7 790 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Intäkterna stiger svagt, till 31,9 miljarder kronor, mot 31,6 miljarder kronor ett år tidigare.

"En svagare Europamarknad med lägre priser men högre råmaterialkostnader, jämfört med första kvartalet 2022, påverkade SSAB Europe, Tibnor och Ruukki Construction, som även tyngdes av en svag byggaktivitet", skriver SSAB:s vd Martin Lindqvist i en kommentar.

Enligt SSAB ser Europamarknaden nu ut att ha stabiliserat sig efter nedgången under andra halvan av 2022.

"Efterfrågan väntas vara stabil under andra kvartalet 2023", skriver bolaget i delårsrapporten.

"Efterfrågan på grovplåtsmarknaden i Nordamerika bedöms fortsätta på en god nivå. Efterfrågan på höghållfasta stål väntas vara god på ett flertal marknader", tillägger SSAB.

Enligt SSAB ser det ut som om kostnaderna för de flesta råmaterial under andra kvartalet hamnar i linje med eller något lägre än hur det såg ut under föregående kvartal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!