Stormen Hans slog till hårt i Västerbotten och södra Norrbotten tisdagen den 8 augusti. Ett åskväder följdes av kraftiga så kallade fallvindar som stundtals nådde stormstyrka.
Ovädret härjade som värst i Sorsele, Malå och Norsjö kommuner i Västerbotten.
Enligt Skogsstyrelsen är det drabbade området 75 000 hektar stor och den nedblåsta skogen omfattar mellan 500 000 och 1 miljon kubikmeter.
– Skogen har tippat. Det ligger slätt. Med fallvindar faller all skog, oavsett ålder och skötsel, till skillnad från andra stormar då det oftast är nygallrade bestånd som drabbas, säger skogskonsulent Ellinor Lindmark vid Skogsstyrelsen.
Nettoförlust oklar
Konsekvenserna är omfattande. Sveaskog, den största skogsägaren i området, delar Skogsstyrelsens bild av omfattningen, och bedömer att ovädret påverkade 6 500 hektar av dess mark. I virke handlar det om minst 400 000 kubikmeter – men vad nettoförlusten blir återstår att se.
– Virkesvärdet är hundratals miljoner, men då måste man bedöma hur stor andel vi kan ta hand om. Detta kullkastar ju de långsiktiga planerna, så det handlar om att minimera förlusterna i flera led. Vår ambition är naturligtvis att ta tillvara på allt virke, och att inte rubba på de långsiktiga planerna alltför mycket, säger Tobias Thomson, kommunikationsansvarig för Sveaskog i Västerbotten och Norrbotten.
Splittrade renhjordar
För att hinna ta hand om mycket skog som möjligt innan snön lägger sig alltför djup flyttar Sveaskog på 20 av sina avverkningslag till det stormdrabbade området.
– Vi som skogsbolag kan hantera detta, men vi ska vara otroligt ödmjuka för de privata skogsägare som kanske fått sin livsgärning bortblåst, säger Tobias Thomson.
Även rennäringen påverkas.
– Vi har fått rapporter om ensamma kalvar och splittrade hjordar. Det ställer till det när de ska flytta i höst, säger Ellinor Lindmark.
Ytterligare en följd av ovädret är ökad risk för skadeinsekter nästa sommar.
– Eftersom det mest är tall som fallit handlar det först och främst om större och mindre märgborre, säger Ellinor Lindmark.