Volvo Cars – kan bli en folkaktie

En Volvo i portföljen? Volvo meddelar att bolaget ska till Stockholmsbörsen, men ännu finns oklarheter kring både värde och tidsplan. Ändå finns stor potential för en ny folkaktie.

En blivande folkaktie? Arkivbild.

En blivande folkaktie? Arkivbild.

Foto: ADAM IHSE/TT

Ekonomi2021-10-04 12:35

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, konstaterar att det trots måndagens beskedet om noteringen fortfarande finns en hel rad frågetecken kring Volvoaktien.

25 miljarder kronor ska tas in via en nyemission, och dessutom ska huvudägarens aktier kunna handlas på börsen.

– Det går inte att säga något om värderingen utifrån detta. Det är fortfarande för lite information, säger Nicklas Andersson.

Det har ryktats om att bolaget anser att en värdering på 219 miljarder kronor är rimlig, men om detta sägs inget i pressmeddelandet.

– Det är svårt att säga något utifrån det som sägs i pressmeddelandet från Volvo Cars. Men en aspekt är också värderingen av Polestar som är på väg till börsen i New York. Volvo Cars äger hälften av Polestar. Det talas om en värdering av Polestar på 20 miljarder dollar (175 miljarder kronor), säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna och ansvarig för bolagsbevakning.

Han konstaterar också att Volvo Cars lägger fram en ambitiös plan för övergången till elbilar, och att börsnoteringen verkar vara ett sätt att finansiera skiftet.

Bolag i folksjälen

Frågan är om Volvo Cars kommer att bli en folkaktie. Kanske, tror Sverre Linton.

– Volvo som bolag är kopplat till den svenska folksjälen, det är ett oerhört välkänt varumärke, och det talar för att många småsparare vill ta in aktien i sin portfölj, säger han.

Det har också varit ett starkt tryck när det gäller noteringar på senare tid.

– Det kan tala för att Volvo Cars har bedömt det som ett gott klimat nu. Sedan är det skakigt nu, men det långsiktiga värdet i Volvo är att göra bra bilar, säger Sverre Linton.

Nicklas Andersson är inne på samma linje när det gäller folkintresset för aktien.

– Det är ett urstarkt varumärke som har potential att bli en folkaktie, säger han.

Osäkerhet i bilbranschen

Men det finns också frågetecken som gäller hela bilbranschen.

– Hela bilindustrin är i omstöpning nu, säger Nicklas Andersson.

Dessutom, i det korta perspektivet så råder svår komponentbrist för bilbranschen som stoppar biltillverkare i många länder, konstaterar han.

– Man får titta var Volvos prislapp hamnar. All den här osäkerheten gör att det krävs en liten rabatt på aktien, säger Nicklas Andersson.

Ändå tror de att många småsparare kan vara sugna på att ha Volvo Cars i portföljen.

– För de allra flesta småsparare är det viktigt med riskspridning. Men det kan vara roligt att äga lite aktier också, säger Nicklas Andersson.

Riskspridning viktigast

Patrick Siegbahn, oberoende sparrådgivare och grundare av Småspararguiden, tycker dock inte att det är tillrådligt för småsparare att köpa aktier över huvud taget, särskilt inte i nynoterade bolag.

– Vi tycker generellt att småsparare inte ska ge sig på aktier. Det ska man överlåta till dem som kan, säger Patrick Siegbahn.

– Det här är ett oprövat kort, och som småsparare har man ofta lite mindre information är andra.

Hans råd är att man som småsparare ska sätta pengarna i fonder i stället.

– Då får man riskspridning till en låg avgift, säger Patrick Siegbahn.

Fakta: Volvo Cars till börsen

Volvo Cars uppger i ett pressmeddelande på måndagen att bolaget avser att noteras på Stockholmsbörsen i år. B-aktier för 25 miljarder ska göras tillgängliga genom en nyemission, dessutom kan huvudägare komma att sälja aktier på börsen.

AMF och Folksam, som sedan tidigare äger 2,2 procent av bolaget, avser att vara kvar som ägare.

Volvo Cars har varit borta från börsen sedan 1999, då Ford köpte bolaget.

Volvo Cars ägs sedan 2010 av det kinesiska bolaget Geely Holding.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!