Volvo Cars planerar bygga ny fabrik i Europa

Volvo Cars planerar att bygga en ny fabrik i Europa. Anläggningen ska kompletta de två redan existerande. Målet är att i framtiden kunna producera långt fler fordon årligen än i dag.

Björn Annwall, finanschef på Volvo Cars. Arkivbild.

Björn Annwall, finanschef på Volvo Cars. Arkivbild.

Foto: Duygu Getiren/TT

Ekonomi2021-11-14 19:54

Den Göteborgsbaserade biltillverkaren har redan en fabrik i Sverige och en i Belgien. Båda dessa ska behållas och även kompletteras med ännu en.

Tanken är att fabriken ska byggas i mitten av 2020-talet, enligt företagets finanschef Björn Annwall.

– Vi behöver båda våra fabriker i Europa . . . men vi behöver fler. Därför vill vi bygga en tredje fabrik, säger han till tyska Automobilwoche.

Men något beslut är inte fattat. Det är inte heller känt var den nya fabriken är tänkt att byggas.

"Volvo Cars har växt snabbt under det senaste årtiondet och siktar på att fortsätta växa i en liknande takt framöver", säger en talesperson i ett mejl till Reuters.

Årligen tillverkar företaget cirka 800 000 bilar på sina två anläggningar i Europa. Men en talesperson säger att det redan i dag finns kapacitet att producera 1,2 miljoner.

Volvo Cars börsintroducerades den 29 oktober under stor uppmärksamhet, som en av de största noteringarna hittills i Sverige. Sedan dess har aktien stigit med runt 17 procent och har ett börsvärde på nära 192 000 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!