Volvo klår förväntningarna

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar ett oväntat starkt resultat för årets andra kvartal. Ledtiderna är långa och orderböckerna fyllda på många marknader, enligt vd Martin Lundstedt, som samtidigt säger att lastbilsjätten är redo att strama åt om konjunkturen viker ned sig.

"Givet de osäkra omständigheterna vi lever i, när det gäller världsekonomin och geopolitiken, ökar vi omsättningen med 30 miljarder kronor", säger Volvos vd Martin Lundstedt om årets andra kvartal.

"Givet de osäkra omständigheterna vi lever i, när det gäller världsekonomin och geopolitiken, ökar vi omsättningen med 30 miljarder kronor", säger Volvos vd Martin Lundstedt om årets andra kvartal.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi2022-07-19 07:24

AB Volvo överraskar positivt med en vinst före skatt på 13 873 miljoner kronor när årets andra kvartal redovisas – högre än väntat. Vd:n Martin Lundstedt är nöjd med kvartalet, som han säger har varit starkt.

– Givet de osäkra omständigheterna vi lever i, när det gäller världsekonomin och geopolitiken, ökar vi omsättningen med 30 miljarder kronor, säger han till TT.

Lastbilsjättens justerade rörelsemarginal steg, noterar han också, till 11,6 procent. Det kan jämföras med 10,7 procent ett år tidigare. Ett styrkebesked, enligt Lundstedt.

Bättre situation

Samtidigt drabbas koncernen fortsatt av extra kostnader på grund av störningar i leveranskedjor, komponentbrist och högre materialkostnader. Men situationen har förbättrats under det gångna kvartalet jämfört med tidigare, berättar vd:n. Sammanlagt har en veckas stopp berott på störningar.

– Det är något bättre än de tidigare kvartalen. Samtidigt är osäkerheten framåt hög och sikten låg så vi måste fortsätta jobba aktivt.

Enligt Lundstedt påverkas Volvo av den ökade inflationen med högre kostnader för bland annat insatsmaterial, råmaterial och logistik, vilket måste kompenseras mot deras kunder.

– Men organisationen har ett bra sätt för att kompensera det balanserat, säger han.

Under andra kvartalet låg nettoorderingången på 53 388 lastbilar, en viss minskning jämfört med samma kvartal förra året då orderingången låg på 57 961. Även under årets första kvartal var orderingången betydligt lägre.

Restriktiva med order

Enligt Martin Lundstedt beror det på att företaget är restriktiva med att ta in nya ordrar för produktion, vilket beror på att 2022 "mer eller mindre är fyllt med höga produktionstakter".

– Då är det viktigt att bibehålla en hög kvalitet i orderboken. Vi har varit restriktiva med att ta in nya order så att vi inte kommer för långt ut i tiden, det handlar både om inflation men också om att kunna ge tillförlitliga löften till våra kunder när det gäller leveranstider, säger han.

Det beror inte på minskad efterfrågan, enligt Martin Lundstedt.

– Sedan är det självklart att vi följer utvecklingen noggrant. Inflationstryck, ränteläge, ett fruktansvärt krig och en pågående pandemi – någonstans framöver kommer marknaden att korrigeras, säger han, och tillägger:

– I vilken omfattning eller hur vet vi inte, men vi har en god flexibilitet och vana att jobba med den här typen av svängningar.

Fakta: Rapporten

AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 13 873 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 11 265 miljoner kronor samma period året före.

Resultatet kom in högre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 12 015 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

Omsättningen uppgick till 118 943 miljoner kronor, jämfört med 90 561 miljoner kronor ett år tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!