Vulkanhotet får Islands centralbank att tveka

Islands centralbank, Sedlabanki, lämnar styrräntan oförändrad på 9,25 procent. Det kan behövas en räntehöjning, enligt direktionen, men hotet om ett stort vulkanutbrott gör att beslutet blir att avvakta.

Isländska Grindavik, skakat av tusentals skalv den gångna månaden, har till följd av hotet om ett stort vulkanutbrott evakuerats.

Isländska Grindavik, skakat av tusentals skalv den gångna månaden, har till följd av hotet om ett stort vulkanutbrott evakuerats.

Foto: Brynjar Gunnarsson AP/TT

Ekonomi2023-11-22 10:34

Styrräntan på 9,25 procent är den högsta i Island på 14 år och den högsta i hela Västeuropa.

Direktionen varnar i samband med onsdagens räntebesked för att det kan behövas mer åtstramningar efter två och ett halvt år präglat av räntehöjningar. Inflationsprognosen ser nämligen värre ut nu än tidigare.

Men den stora risken för ett stort vulkanutbrott – efter en månad präglad av tusentals skalv och evakuering av riskområden – gör att den sedvanliga penningpolitiska analysen delvis sätts ur spel, enligt bedömare.

– Det skulle ju kunna bli en chock för turistsektorn, säger Bergthora Baldusdottir, ekonom på den isländska banken Islandsbanki.

Den isländska kronan har i takt med den ökade risken för skalv tappat nästan 4 procent mot euron, vilket kan förvärra inflationsproblemet i landet ytterligare.

Islands inflation uppmättes i oktober till 7,9 procent och i sin senaste prognos räknar Sedlabankis direktion inte med att den kommer ned till målet på 2,5 procent ens till 2026 – det sista året i centralbankens prognos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!