Wall Streets värsta vinstsvacka på sju år

De amerikanska börsbolagen i S&P 500-index befinner sig i vad som ser ut att bli den längsta perioden av fallande vinster på sju år. Högre räntor och minskad efterfrågan slår även mot utrymmet för utdelningar i form av återköp av aktier.

Dystra vinstutsikter för börsbolagen i inflations- och räntechocken. Arkivbild

Dystra vinstutsikter för börsbolagen i inflations- och räntechocken. Arkivbild

Foto: Kathy Willens AP/TT

Ekonomi2023-05-14 10:35

De allra flesta börsbjässarna på Wall Street har slagit förväntningarna under rapportsäsongen, enligt nyhetsbyrån Bloombergs analysenhet Bloomberg Intelligence. Deras genomgång av rapporterna visar att 78 procent av S&P500-bolagen redovisat resultat som hamnat över snittprognosen på marknaden.

Slår mot vinstmarginalerna

Men rapportlyftet för aktierna har uteblivit. Tvärtom så har S&P500-index backat sedan mitten av april, när rapporterna började komma på bred front.

En förklaring är oro för finansiella problem i banksektorn. En annan är att inflations- och räntechocken slår tydligt mot vinstmarginalerna.

Vinsterna från första kvartalet sjönk i genomsnitt med 3,7 procent jämfört med första kvartalet ett år tidigare. Det innebär andra kvartalet i rad med minskade vinster.

Enligt en rapport från analysföretaget Refinitiv var det IT-bjässarna Micron Technology och Intel som drog mest nedåt när det gäller resultatförsämringarna. Bland sänkena fanns även en rad läkemedelsbolag, som Pfizer och Moderna.

Det finns förstås undantag som bekräftar trenden. Näthandelsjätten Amazon, storbanken JP Morgan Chase & Co och oljejätten Exxon Mobil är de tre som drar mest uppåt på börsbolagens totala vinst i kvartalet.

Värre innan det vänder

Att så stor andel av bolagen gör bättre resultat än väntat trots att vinsterna sjunker hänger samman med den våg av sänkta prognoser som kommit från analytiker inför rapportsäsongen.

Det ser ut att bli än värre innan det vänder. Tittar man på analytikernas prognoser för andra kvartalet 2023 pekar det mot fortsatt press på marginalerna. I genomsnitt beräknas vinsterna gå ned med 7,3 procent i årstakt, enligt Bloomberg Intelligence.

Det pekar därefter fortsatt nedåt i prognoserna för årets tredje kvartal – vilket om analytikerna har rätt skulle innebära fyra kvartal i rad med minskade vinster.

För att hitta en period där vinsterna fallit mer än tre kvartal i rad får man gå tillbaka till räntefrossan 2015–2016.

Fakta: Återköpen stryps i vinstsvackan

Bilden av att börsbolagen har fått det tuffare när det gäller rörelsemarginalen syns även när man tittar på bolagens återköp av aktier – vanligtvis en avgörande faktor för börslyft.

Under första kvartalet i år föll värdet på S&P500-bolagens återköp med 21 procent jämfört med första kvartalet 2022, enligt en rapport från investmentbanken Goldman Sachs.

För hela 2023 räknar Goldman Sachs analytiker med återköp för 808 miljarder dollar från S&P500-bolagen, ned från 923 miljarder under 2022.

Källa: Bloomberg


Fakta: Wall Street svagt ner under rapportsäsongen

Det breda indexet på Wall Street – S&P500-index – har lyft med 7,4 procent sedan årsskiftet. Men hela lyftet kom i princip i januari.

I mars – i orosvågen efter kollapsen för Silicon Valley Bank och andra nischbanker i USA – kom ett rejält bakslag som i princip raderade ut hela uppgången. Sedan har bankoron dämpats något och när det var dags för rapportsäsong i mitten av april var S&P500 -index nästan tillbaka på årshögsta.

Men sedan dess har det gått i sidled, till och med något nedåt om man tittar noga. Den 14 april – när rapportsäsongen var på väg att dra i gång – stängde S&P500-index på 4 138. Det kan jämföras med fredagens stängning på 4 128 – det vill säga en nedgång med 0,2 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!