– Ryssland invasion av Ukraina är oförsvarlig. Det är ett brott mot folkrätten, en attack mot frihet och demokrati, tillägger han.
Han tillägger att kriget i första hand är en humanitär katastrof, men att det också skapar stora osäkerhet globalt vad gäller världsekonomin, energitillgången, tillgången till teknologi och globala värdekedjor.
Stänger i Ryssland
Stämman är den första fysiska stämma banken haft sedan pandemin slog till tidigt 2020. SEB har dagarna inför stämman meddelat att banken – precis som de flesta västerländska finansiella aktörer – stänger ned verksamheten i Ryssland. Beslutet har fattats sedan Vladimir Putins Ryssland den 24 februari inledde ett invasionskrig mot grannlandet i Ukraina som har drivit miljontals människor på flykt och skördat hundratals civila dödsoffer.
"Under nuvarande omständigheter är det inte möjligt för SEB att bibehålla verksamheten i Ryssland och SEB har därför börjat att skala ner denna. Detta kommer att ske på ett ansvarsfullt och ordnat sätt och i enlighet med regulatoriska och legala skyldigheter", skrev SEB i ett uttalande i måndags.
SEB har ett 80-tal lokalt anställda medarbetare i Ryssland och exponeringen beräknas till 0,3 procent av bankens balansräkning – i runda slängar 9 miljarder kronor. Den ryska verksamheten har inga kontor öppna för ryska företag och hushåll, utan har riktat in sig på att stödja nordiska, tyska och brittiska företagskunder i Ryssland.
Återköp på upp till 10 miljarder
Om nedstängningen i Ryssland kommer leda till något finansiellt bakslag för SEB är oklart.
I samband med bokslutskommunikén föreslog SEB:s styrelse en utdelning på 6 kronor per aktie för 2021 – ett år som enligt SEB präglades global ekonomisk återhämtning och som gav ett vinstlyft på 56 procent jämfört med pandemiåret 2020.
Ovanpå den ordinarie utdelningen planeras återköp för upp till 10 miljarder kronor under 2022.