Wallenberg varnar för krigets följder

Ukrainakriget Àr ett brott och en humanitÀr katastrof som kan leda oss in i en inflationschock, varnar storbanken SEB:s ordförande Marcus Wallenberg. Han har inte gett upp hoppet, men befarar att vi Àven Àr pÄ vÀg in i en ny typ av vÀrldsekonomi prÀglad av motsÀttningar och betydligt mindre handel och samarbete.

SEB:s ordförande Marcus Wallenberg.

SEB:s ordförande Marcus Wallenberg.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2022-03-23 06:00

– Det har plötsligt blivit ett helt annat sĂ€kerhetslĂ€ge som vi mĂ„ste förhĂ„lla oss till, sĂ€ger Marcus Wallenberg.

Han Àr sedan mÄnga Är, vid sidan av kusinen och maktbolaget Investors ordförande Jacob Wallenberg, en av de som styr Sveriges mÀktigaste företagsimperium.

Ett potentiell mardrömsscenario

Rysslands attack mot Ukraina den 24 februari har plötsligt tagit vÀrlden tillbaka till nÄgot Wallenberg tycker pÄminner om Kalla kriget, som han vÀxte upp med. Det slÄr hÄrt mot ett nÀringsliv, ett folk och en politik som sedan över tvÄ Är har befunnit sig i en pandemi av historiska proportioner, enligt Wallenberg.

– Det vĂ€cker frĂ„gor om vart den globala strukturen Ă€r pĂ„ vĂ€g, sĂ€ger han i en exklusiv intervju med TT.

Framför sig ser Wallenberg hur ett potentiellt mardrömsscenario tornar upp sig för en liten, öppen och exportorienterad ekonomi som den svenska, dĂ€r fientligt sinnade stormakter slutar samarbeta kring det mesta – allt frĂ„n transporter, standarder och teknologi.

– Det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rbemĂ€strat.

"VÀldigt svÄrt att bedöma"

Han varnar dessutom för att vi redan har mycket höga energi- och rĂ„varupriser, störningar i leveranskedjor och komponentbrist till följd av pandemin – samt strukturella industriella förĂ€ndringar – som snabbt driver upp kostnader bĂ„de för hushĂ„ll och företag.

– Vi fĂ„r ett kraftig inflationstryck som jag tror Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt att bedöma vilken karaktĂ€r det fĂ„r, sĂ€ger han.

Detta kommer efter en utdragen period med extrem penningpolitik med rekordlÄga rÀntor och massiva stödköpsprogram.

– Centralbankerna mĂ„ste reagera nu, sĂ€ger Wallenberg.

Men den överhĂ€ngande risken för stagflation – det vill sĂ€ga en ekonomisk inbromsning samtidigt som inflationen lyfter – skapar ett dilemma, enligt SEB-ordföranden.

– Ska man begrĂ€nsa inflationen eller se till att ekonomierna rullar. Just nu befinner vi oss i en situation som Ă€r extremt komplicerad och vĂ€ldigt svĂ„r att förutsĂ€ga.

Putins angrepp brottsligt

Krigets fasor i Ukraina upprör honom samtidigt. "En humanitÀr katastrof" kallar han det som just nu utspelas i ett land vars vÀstra Ànde ligger knappt 70 mil frÄn Gotlands södra udde. Han beskriver Vladimir Putins krig som brottsligt och oförsvarligt och hyllar samtidigt de SEB-anstÀllda som trots allt fortsÀtter jobba i Kiev för att hjÀlpa till att hÄlla i gÄng det angripna landet.

NÀr han höjer blicken ser han Àven hur Ukrainakriget ocksÄ verkar vidga den redan stora sprickan mellan Bidenregeringen i USA och den kinesiske ledaren Xi Jinping. Xi gjorde bara nÄgra veckor före Rysslands angrepp pÄ Ukraina upp med Rysslands president Vladimir Putin om ett partnerskap "utan grÀnser" och frÄn USA varnas det nu för att Kina Àr pÄ vÀg att aktivt hjÀlpa Ryssland med sÄvÀl vapen som ekonomiskt stöd för att klara sanktionerna och fortsÀtta kriget mot Ukraina.

– En spĂ€nning mellan USA och Kina fanns ju redan innan det hĂ€r. Det som jag tycker Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rbedömt Ă€r var Kina stĂ„r egentligen i det hĂ€r.

I grunden har Wallenberg svÄrt att se vad Kina skulle tjÀna pÄ att vÀlja den ryska sidan:

– Kina borde föresprĂ„ka en öppen ekonomi, en öppen frihandel.

– Men vi mĂ„ste inse att det hĂ€r Ă€r politiska övervĂ€ganden som vi har jĂ€ttesvĂ„rt att överblicka hur de ska landa. SĂ„, jag kan inte i det hĂ€r lĂ€get sĂ€ga exakt att det hĂ€r faller pĂ„ den ena eller andra sĂ€ttet. Men jag Ă€r förhoppningsfull. Det mĂ„ste man vara.

Enighet viktig

Han vill inte ge sig in i debatten om hur vÀstsanktionerna mot Ryssland har utformats.

– Men jag tror det Ă€r viktigt för vĂ€stvĂ€rlden att – utan att behöva gĂ„ till vĂ€pnad konflikt – visa att det hĂ€r Ă€r inte acceptabelt. Vi ska nog vara vĂ€ldigt tacksamma för att det har blivit en sĂ„dan enighet sĂ„ snabbt.

TT: Hur lÀnge hÄller enigheten tror du?

– Vi har ingen anledning att tro att den ska brista i den frĂ„gan. Sedan kan det finnas andra parametrar som dyker upp, det vet man inte. I det hĂ€r lĂ€get fĂ„r man vara glad att vi tillhör en inre marknad, inom EU, dĂ€r vi har en frihandelssituation.

Fakta: SEB lÀmnar Ryssland

Inför SEB:s ÄrsstÀmma i tisdags meddelade storbanken att man nu ska avsluta sin verksamhet i Ryssland med anledning av Ukrainakriget. Det handlar om tvÄ kontor med ett 80-tal anstÀllda, varifrÄn SEB har bistÄtt ett hundratal nordeuropeiska bolags verksamheter i Ryssland med lÄn och rÄdgivning.

UtlÄningen i verksamheten motsvarar 0,3 procent av SEB:s balansrÀkning, som i vÀrsta fall kan bli en kreditförlust i mÄngmiljardklassen. Mycket handlar om lÄn till ryska dotterbolag till bolag frÄn Norden, Tyskland och Storbritannien, dÀr SEB erbjudits pant i form av tillgÄngar som nu löper stor risk att konfiskeras av den ryska staten.

PÄ stÀmman beviljades vd och styrelse ansvarsfrihet samtidigt som förslag om vinstdisposition fick grönt ljus. DÀrmed fÄr nu SEB-Àgarna sex kronor var per aktie samtidigt som de kan se fram emot Äterköp pÄ upp till tio miljarder kronor under 2022, om marknadslÀget tillÄter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!