Xi Jinpings allt starkare grepp – ett orosmoln

Ett allt starkare grepp om makten för Xi Jinping innebär en allt större oro för Kinas ekonomi. Inte ens bättre BNP-siffror än väntat kunde mildra ett kraftigt kursfall i Hongkong.

Hur kommer Kinas ekonomi att påverkas av Xi Jinpings politik? Arkivbild.

Hur kommer Kinas ekonomi att påverkas av Xi Jinpings politik? Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Ekonomi2022-10-24 04:33

Att Xi Jinping skulle väljas om som Kommunistpartiets generalsekreterare för en historisk tredje period sågs som en självklarhet.

Att han befäster sin makt ytterligare genom nära bundsförvanter i den absolut närmaste kretsen – partiets ständiga utskott – vittnar om att Xi Jinping har ambitionen att sitta kvar även efter denna mandatperiod enligt många bedömare efter helgens partikongress.

– Att Xi Jinping lyckats få in så många ja-sägare som kommer från relativt låga positioner som före detta regionalpolitiker ses som ett tecken på att han tar mera kontroll över partiet, säger Per Hammarlund, chefsstrateg på SEB.

– Sedan är det inte något man kommer att se skillnad på i år eller nästa år utan något som kommer att ha betydelse i ett längre perspektiv.

Nya nedstängningar?

I närtid finns i stället farhågor kring att några av helgens utnämningar befäster Kinas extremt strikta covidpolitik som påverkat landets ekonomi negativt. Detta utifrån att bland annat Li Qiang, partisekreterare i Shanghai, väljs in i det ständiga utskottet. Han ses som nära knuten till Xi och Shanghai är en av de städer som har omfattats allra mest av omfattande nedstängningar.

– Marknaden reagerar och vi också med viss oro på detta med farhågor om ytterligare nedstängningar liknande Shanghai, säger Hammarlund.

Hongkong-börsen rasade också under måndagen med 6,4 procent till den lägsta nivån sedan april 2009. Framförallt är det tech-bolag som Alibaba och JD.com som tagit stryk med fall på uppemot 14 procent. Det är också en sektor som behandlats styvmoderligt av Xi Jinping med hårda restriktioner.

– Den huvudsakliga anledningen är att Xi Jinping och partiet försökt hitta en väg till en mera rättvis fördelning. Nätbolagen sticker ut med sina rikedomar och Xi vill att detta ska bli mera kvalitetsrinriktat där det kommer alla kineser till del, säger Hammarlund om Kinas nya ekonomiska väg.

– Sedan vill partiet agera innan de blir för stora och någon form av maktcenter där folket blir för beroende. Partiet vill helt enkelt begränsa företagens inflytande.

Kursraset kom samtidigt som landets försenade BNP-siffror för tredje kvartalet presenterades. Tillväxten skrevs till 3,9 procent jämfört med samma period 2021 vilket visserligen var betydligt bättre än andra kvartalets siffror (0,4 procent) men dessa siffror påverkades också av månadslånga nedstängningar i bland annat Shanghai.

Xi Jinping själv kallade landets ekonomi för ”motståndskraftig” i helgens tal medan internationella bedömare är mera tveksamma. Det gäller även Per Hammarlund:

– Ekonomin går lite på sparlåga fram tills att konsumenterna vågar att träda fram mera tydligt och konsumerar mera.

Återkommande utmaningar

Förutom landets covidpolitik och dess konsekvenser lyfts återkommande utmaningar som fastighetsmarknaden där det förekommit uppgifter om upp till 50 miljoner lediga bostäder, en vikande exportmarknad men också Xi Jinpings och partiets ekonomiska politik.

– Min farhåga är att givet att Xi Jinping koncentrerar makten till sig själv så görs policymisstag utifrån vilka sektorer som ska premieras. Risken på längre sikt att Kina då kommer att stagnera när det gäller landets tillväxtutsikter, säger Per Hammarlund.

Fakta: Kinas BNP-tillväxt

Kina uppvisade en BNP-tillväxt för tredje kvartalet på 3,9 procent för kvartalet som slutade 30 september.

Siffrorna skulle egentligen ha presenterats den 18 oktober men sköts upp utan någon förklaring.

Siffrorna kan jämföras med en tillväxt på 0,4 procent under andra kvartalet och 4,8 procent för första kvartalet.

För de tre inledande kvartalen ligger nu tillväxten på 3,0 procent, långt under det officiella målet med en tillväxt för Kinas ekonomi på 5,5 procent som fastställdes i mars.

IMF har tidigare reviderat ned Kinas tillväxt för 2022 till 3,2 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!