Pensionsmyndigheten stämmer UBS Third Party, en del av den schweiziska storbanken UBS, på 42 miljoner dollar, motsvarande runt 360 miljoner kronor.
– Det är den förlust vi anser har åsamkats pensionsspararna, säger Lena Aronsson.
"Brustit i kontroll"
Det rör sig om transaktioner som skedde 2015 i de två fonderna Prognosia Glaxy och Prognosia Supernova som tidigare fanns valbara på Pensionsmyndighetens fondtorg. UBS Third Party var ansvarigt förvaltningsbolag för fonderna men hade delegerat förvaltningen till Prognosia AB, ett bolag inom Allra-koncernen.
– De gjorde så kallade warrant-inköp och de här inköpen gjordes på ett sätt som förorsakade stora vinster för ett mellanliggande bolag men däremot så gjordes de här transaktionerna inte i fondandelsägarnas intressen. Därmed anser vi att UBS har brustit i sin kontroll över dem som de hade delegerat ansvaret till och därför har vi valt att stämma dem, säger Lena Aronsson.
Värdepappren som köptes in innebar enligt Pensionsmyndigheten en väldigt hög risk och myndigheten anser sig ha bevis för att affärerna gjordes för att berika personerna bakom Prognosia.
– Det här är något som har uppdagats under våra undersökningar och är något vi har arbetat med under en längre tid, säger Lena Aronsson.
Hon beskriver det som en del i de härvor som rullats upp kring bolag som Allra och Falcon Funds.
Stora summor borta
TT: Hur bedömer ni sannolikheten att pensionsspararna får tillbaka de här pengarna?
– När det gäller stämningsansökan vi har lämnat in i dag tycker vi att vi har ett gott bevisläge och goda grunder för att gå in med stämningen, säger Lena Aronsson.
Enligt henne arbetar myndigheten hårt för att utreda vilka legala möjligheter som finns för att få tillbaka pensionsspararnas pengar i de fall där det har förekommit oegentligheter.
– Det här är ett led i vårt hårda, enträgna och systematiska arbete att värna pensionärerna och pensionsspararnas pengar på fondtorget, säger Lena Aronsson.
UBS blir alltså ett i raden av bolag som ställts till svars för dåliga affärer som gjorts i fonder som tidigare fanns på myndighetens fondtorg. Processer pågår fortfarande kopplat till den så kallade Falcon Funds-härvan och Allra-koncernen. I det senare fallet friades samtliga åtalade i tingsrätten, men hovrättsdomen har ännu inte fallit. Vad gäller Falcon Funds har långa fängelsestraff och skadestånd utdömts mot flera personer.
– Det rör sig om stora summor pengar som försvann innan våra åtgärder infördes som gjorde fondtorget tryggare, säger Lena Aronsson.