Australien byter till amerikanska helikoptrar

Australiens militär uppger att man ska byta från europeiska helikoptrar till amerikanska. Beskedet kommer bara månader efter ett beslut om att bryta ett avtal gällande franska ubåtar till förmån för amerikanska.

En Black Hawk-helikopter. Arkivbild.

En Black Hawk-helikopter. Arkivbild.

Foto: CPL Dustin Anderson/AP/TT

Australien2021-12-10 06:13

Australien har för närvarande 47 så kallade Taipan-helikoptrar från den europeiska flygtillverkaren Airbus. De helikoptrarna var tänkta att hålla till år 2037, men Australien säger sig ha haft en del tekniska problem med dem. Australien ersätter dem nu med 40 helikoptrar, av modellerna Black Hawks och Sea Hawks, från det amerikanska företaget Lockheed Martin.

Beskedet kommer bara månader efter det att landet bröt ett avtal om att köpa franska ubåtar till förmån för en brittisk-amerikansk försvarspakt.

Partnerskap med USA

Premiärminister Scott Morrison säger att Australien har förbättrat sin försvarskapacitet och att man har byggt upp ett bra partnerskap, särskilt med USA.

– Taipan-helikoptrarna levererade inte vad som lovats. Så enkelt är det. Vi vill se till att våra försvarsstyrkor har den bästa möjliga utrustningen för att försvara detta land och Black Hawks kommer att se till att det blir så, säger Morrison.

Försvarsminister Peter Dutton säger att Black Hawk-helikoptrarna är mycket billigare att flyga och att det under de senaste tio åren har uttryckts oro över Taipan-helikoptrarna.

– Det har varit nio tillfällen då de har varit olämpliga att flyga, och jag vill helt enkelt inte sätta vårt folk i den sitsen, säger Dutton.

Kritik från oppositionen

Han säger att de nya helikoptrarna kommer att göra att landets försvar är mer i linje med USA:s.

Fler australiska oppositionspolitiker anklagar regeringen för att ha slösat miljarder på dåliga beslut gällande flera av landets försvarskontrakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!