Hikvision uppger i sin årsredovisning för 2020 att man "fördjupat affärssamarbetet" med Geely. Huvudägare i Hikvision är kinesiska staten. När västerländska medier frågat, har företaget inte velat berätta om sin roll i regionen Xinjiang i nordvästra Kina.
Hundratusentals människor i minoritetsgruppen uigurer hålls fångna i interneringsläger i Xinjiang. Människorättsorganisationer har rapporterat om massgripanden och tortyr.
Liknande teknik
Teknik för övervakning av lägren liknar den som används i självkörande fordon.
I oktober riktade 43 länder, bland dem Sverige och USA, en uppmaning till Kina om att respektera uigurernas mänskliga rättigheter. Kina reagerade med att tala om "lögner" och "en sammansvärjning för att skada Kina".
Geely har också ett avtal om strategiskt partnerskap med Kinas statliga rymdbolag, Casic. Samarbetet presenterades i ett pressmeddelande 2018.
Då var en del av Casics verksamhet redan svartlistad av USA, på grund av band till Kinas försvarsmakt. Casic tillverkar bland annat teknik som, enligt amerikanska myndigheter, kan användas för att utveckla Kinas kärnvapen.
Vapentillverkare
Dessutom är Geely delägare i flera bolag där kinesiska vapentillverkare finns bland de övriga ägarna. Två av bolagen driver forskningscenter. Ett av dem sysslar med teknologi kopplad till lättviktsmaterial, som anses ha stor betydelse för framtidens transporter.
Geelys talesperson i Sverige vill inte svara på frågor om koncernens koppling till Kinas försvarsindustri, enligt GP.