Årets näst bästa börsdag i Stockholm

Stockholmsbörsen lyfte ordentligt under tisdagen, och noterade den näst bästa dagen för året. Flera orsaker ligger bakom, dels en kraftig räntenedgång i USA under måndagen, dels uppgifter om ett kommande kinesiskt stimulanspaket.

Stockholmsbörsen steg ordentligt. Arkivbild.

Stockholmsbörsen steg ordentligt. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Börs2023-10-10 07:25

Vid stängning hade det breda OMXS-indexet stigit med 2,9 procent, vilken är den bästa dagen för året efter den 2 februari då 4,2 procent noterades.

Uppgången i Stockholm var bred, samtliga aktier på listan över de 30 mest omsatta aktierna var på plus. Räntekänsliga bolag som krisande fastighetsbolaget SBB toppade med ett lyft på 8,6 procent. Molntjänstföretaget Sinch klättrade 7 procent.

Bakgrunden är den rejäla nedgången för amerikanska obligationsräntor under måndagskvällen. Uttalanden från ledamöter för amerikanska centralbanken (Fed) som tolkades som att Fed kan ha höjt färdigt räntan, fick marknadsräntorna att backa. Orsaken skulle vara att de högre obligationsräntorna har fått en avkylande effekt på ekonomin.

Dessutom bidrog förhoppningar om ett kinesiskt stimulanspaket till börslyftet världen över. Källor till nyhetsbyrån Bloomberg uppger att ett sådant är på gång.

Även bland de ledande börserna i Europa var det glada miner. Vid stängning i Stockholm hade index i Frankfurt, Paris och London klättrat ungefär 2 procent.

Även utvecklingen dittills på tisdagen på New York-börsen var tydligt på plus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!