Börsen sju procent back i augusti

Stockholmsbörsen inledde svagt uppåt på onsdagen, men börshumöret svängde och det breda OMXS-indexet stängde på minus 0,7 procent. Därmed blev årets augustibörs den sämsta sedan 2011.

Augustihandelns sista dag på Stockholmsbörsen . Arkivbild.

Augustihandelns sista dag på Stockholmsbörsen . Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börs2022-08-31 08:11

Nedgången på drygt 7 procent i den turbulenta augustihandeln – präglad av recessionsoro till följd av hökaktiga besked från ledande centralbanker – innebär att OMXS-index tappat mer än 26 procent efter årsskiftet.

Räntefrossan fick ny näring på onsdagsförmiddagen när vice riksbankschef Anna Breman i ett tal deklarerat att hon är "trygg med" att Riksbanken kommer att göra vad som krävs för att nå inflationsmålet.

"Åtstramningen kan bli kännbar för många hushåll och företag", sade hon i talet.

Sämst bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index gick läkemedelsbolaget Astra Zeneca och kullagerjätten SKF, som backade 3,5 respektive 3,2 procent. Bra gick däremot molntjänstbolaget Sinch, upp 4,3 procent, och telekomjätten Ericsson, som steg 2,4 procent.

Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT:s ökade 1,2 procent efter tisdagens besked om att man dragit in 15 miljarder euro till den nya fonden EQT X.

Onsdagen var också första handelsdagen för aktien i Alleima AB, en avknoppning från verkstadskoncernen Sandvik med fokus på materialteknik. Introduktionskursen låg på 44 kronor och aktien handlades vid stängning för 42:80 kronor.

De ledande europeiska börserna backade, FTSE100-index i London med 1,1 procent, DAX-index i Frankfurt med 1,0 procent och CAC40-index i Paris med 1,4 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!