Börsen stängde återigen på minus

Stockholmsbörsen stängde på minus för fjärde dagen i rad. Men aktien i Trelleborg rusade sedan industrikoncernen meddelat att en stor del av bolaget ska säljas.

Marknaden oroas av inflationen och stigande räntor. Arkivbild.

Marknaden oroas av inflationen och stigande räntor. Arkivbild.

Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Börs2022-03-25 07:36

Stockholmsbörsen breda OMXS-index backade 0,7 procent på fredagen. Bland dem som drog nedåt fanns verkstadsjättar som Atlas Copco och Sandvik.

Bäst gick Trelleborg som rusade över 23 procent. Bland vinnarna fanns också medicinteknikbolaget Getinge, plus 4,4 procent, klädjätten H&M, upp 2,3 procent, och gruvbolaget Boliden, som steg 1,5 procent.

Telekombolaget Tele2 föreslog en extra utdelning på 13 kronor efter försäljningen av T-Mobile i Nederländerna. Aktien steg 2,8 procent.

Under morgonen vinstvarnade trädgårdsproduktbolaget Husqvarna på grund av komponentbrist. Aktien tappade 3,5 procent.

Under fredagen var det flera stora bolag som handlades utan rätt till utdelning – Nordea, SKF och Essity, Hufvudstaden, Tieto, Evry och Diadrom.

På de ledande europeiska börserna var det något gladare miner. London stängde på plus 0,1 procent och DAX-index i Frankfurt låg vid 18-tiden på plus 0,2 procent. Paris stängde oförändrat.

Marknaderna oroas för både stigande inflation och räntehöjningar. De svenska producentpriserna för februari ökade med 1,2 procent, enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån.

De långa räntorna är på väg upp, den svenska tioårsräntan är den högsta på många år, och takten i uppgången är också rekordartad. Det gör att boräntorna nu stiger. Under fredagen meddelade Skandiabanken höjningar av de bundna räntorna, för andra gången på bara tio dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!