I kväll rapporterar det kanadensiska cannabisbolaget Aurora Cannabis. Som för alla andra bolag i branschen har aktien kollapsat de senaste åren, med en nedgång på över 99 procent på fem år.
Under legaliseringsvågen i Nordamerika 2017–2018, när flera USA-delstater och Kanada började tillåta cannabis, rusade aktierna. Men 2019 kom störtdykningen, som bara har fortsatt. Anledningen är att en omklassificering – och legalisering – av drogen på federal nivå i USA har dröjt, säger Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.
– Marijuana klassas i dag som en farlig drog på samma sätt som heroin. Man har länge pratat om att man ska göra en omklassificering på federal nivå, där marijuana i stället ska klassas som ofarlig. Men det har dragit ut på tiden.
Bankerna ovilliga låna ut
Så länge marijuana klassas som en farlig drog vill inte de stora bankerna låna ut pengar till cannabisbolagen, som då blir hänvisade till mindre, nischade banker som haft en skakig period.
– Även om det görs framsteg ur ett legaliseringsperspektiv på delstatsnivå, så är nyckeln att man vill se legalisering på federal nivå. Och som jag tolkar det så är omklassificeringen ett steg på vägen mot legalisering, säger Frida Bratt.
Nu kan en omklassificering vara närmare än på länge. I slutet av augusti rekommenderade USA:s hälso- och sjukvårdsdepartement att marijuana ska klassas som ett läkemedel med lägre risk. Och det har fått cannabisaktierna att stiga markant.
– Det är inte på den nivån som vi såg 2019–2020 när var och varannan svensk privatsparare började äga cannabisaktier. Men det börjar röra på sig inom den här sektorn. Samtidigt kommer det från ett extremt pressat läge, då behövs det inte så mycket för att börsen ska gå väldigt bra.
Ingen ny hajp
Relativt många sparare har behållit sina cannabisaktier under den kraftiga nedgången, enligt Nordnets statistik.
– Visserligen har antalet ägare av aktierna minskat sedan exempelvis början av 2022 och sedan årsskiftet, men det är inga stora förändringar. En hel del resonerar möjligen som så att de positiva nyheterna kring legaliseringen på federal nivå slutligen bör komma, och väljer därför att behålla, säger Bratt.
Men någon ny rusning tror inte Frida Bratt att vi kommer att få se.
– Det är allmänt försiktigt med riskaptiten nu, det är inte det här stora risktagandet som vi hade under några år när det mesta gick upp. Förutsättningarna som fanns för en hajp då kanske inte finns där nu.