Börsveckan kan bli skakig

Det väntas bli fortsatt stökigt när börsen åter öppnar för en ny handelsvecka. Ovissheten är fortfarande stor kring den nya virusvarianten omikron, varnar sparekonomer.

Osäkerheten kring omikron smittar av sig på börsklimatet. Arkivbild.

Osäkerheten kring omikron smittar av sig på börsklimatet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Börs2021-11-28 18:56

Världens börser tog stryk av fredagens nyhet om omikron. Det fortsatt osäkra läget kring hur smittsam och vaccinbeständig varianten är väntas spä på börsoron ytterligare.

– Så länge vi inte vet, så finns det risk att vi kommer att få se nya restriktioner, nedstängningar och reseförbud som kan påverka tillväxten negativt och leda till en ny inbromsning. Det är det marknaden är rädd för just nu, säger Maria Landeborn, sparkekonom vid Danske Bank.

Varningsflaggor har tidigare höjts för att börsen kan komma att gå sämre under hösten. Frågan är om de nedgångar som nu kan skönjas ska ses som inprisade i den profetian, eller om nyheten om omikron innebär ett djupare avsteg – en så kallad svart svan.

"Världen stannar inte"

Maria Landeborn tonar ner faran och påminner om att börsen fortsatt stiga under hösten, trots att smittspridningen ökat.

– Företag och konsumenter har lärt sig leva med det här. Världen stannar inte, men det här kan innebära att vi står inför en skakig period på börsen. Men jag tror inte att vi står inför ett nytt ras liknade det vi såg 2020 då vi första gången stod inför en nedstängning.

Då var osäkerheten extremt stor, bolagen höll i sina kassor, stoppade utdelningar och permitterade anställda.

– Riktigt så illa ska man inte vänta sig att det blir framöver, säger Maria Landeborn.

Tänk långsiktigt

Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet, påpekar att trots att nyheten om omikron kommer plötsligt ska den ses mot bakgrund av att börsen har gått bra under året.

– I det perspektivet så är en korrigering helt normalt. Börsen är svängig, den går upp och ner. Nu hittar börsen något att ta fasta på. Det är ett vanligt börsmönster.

Som småsparare gäller det att ha is i magen och vara fortsatt beredd på börsstök, tills mer är känt om den nya varianten. Faran med att i panik sälja av sitt sparinnehav är att man riskerar att missa vändningar och tvingas köpa tillbaka till ett högre pris.

– Då får man kanske ta att det känns jobbigt sådana dagar som i fredags. I stället får man se till att ha pengar på rätt ställe, det vill säga inte ha investerat pengar som är tänkta att användas på kort sikt, säger Frida Bratt och understryker att det är långsiktiga investeringar som gäller.

– Så att du kan hantera de här svängningarna, annars blir det väldigt jobbigt.

Årets sämsta handelsdag

Bland de stora förlorarna syns redan bevisat pandemikänsliga bolag, till exempel inom hotell-, restaurang- och resebranschen. I motsats gynnas de så kallade "hemmasittarbolagen" – där ibland aktörer inom spel- och underhållningsbranschen.

I Stockholm gick i fredags OMXS-index ned 3,4 procent, vilket var årets sämsta handelsdag.

På de ledande Europabörserna gick Londonbörsens FTSE-index ned 3,6 procent, Frankfurtbörsens DAX-index sjönk 4,2 procent och CAC40-index i Paris föll 4,8 procent.

I USA tappade Dow Jones industriindex 2,5 procent, Nasdaqs kompositindex backade 2,2 procent och S&P 500 var ned 2,3 procent vid handelsdagens slut.

Fakta: Stora börsras

Några historiskt kraftiga börsras på Stockholmsbörsen, enskilda handelsdagar:

Den 12 mars 2020, −11,1 procent: Dagen efter att WHO pandemiförklarat coronavirusutbrottet.

Den 27 juni 2016, −7,8 procent: Reaktioner på brexit.

Den 29 september 2008, −5,4 procent: Finanskrisen.

Den 11 september 2001, –8 procent: 11 september-attackerna.

Den 9 mars 2000, –5,5: It-bubblan.

Den 19 augusti 1991, –6 procent: Kuppförsöket i Moskva.

Den 20 oktober 1987, −7,8 procent: Dagen efter Svarta måndagen.

Källa: Nasdaq

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!