Bred nedgång på börsen

Efter två dagar med uppgångar avslutades handelsveckan i moll. Stockholmsbörsens breda OMXS-index backade 1,9 procent.

Vinnarna var få på Stockholmsbörsen på fredagen. Arkivbild.

Vinnarna var få på Stockholmsbörsen på fredagen. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börs2022-04-22 07:57

Såväl de asiatiska som de europeiska marknaderna backade på fredagen. Bakgrunden var beskedet dagen innan från USA:s centralbank: en räntehöjning på 50 punkter finns på agendan för bankens möte i maj.

Nedgången i Stockholm var bred bland de mest omsatta aktierna på OMSX30-listan. Bara två bolag steg, tydligast Essity som rusade 14,2 procent. Hygienbolaget redovisade på morgonen en kvartalsrapport där vinsten övertrumfade analytikernas prognoser.

I andra änden på OMSX30 återfanns bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som rasade 9,1 procent. Av bolagets rapport framgick att vinsten förra kvartalet var lägre än väntat och sämre än motsvarade period i fjol.

Buss- och lastbilstillverkaren Volvo, vars orderingång minskade kraftigt förra kvartalet, backade 0,7 procent.

Bland de mindre rapportbolagen märktes ett kraftigt fall för Vitrolife, ned 17,6 procent. Medicinteknikbolagets kurs har mer än halverats sedan årsskiftet efter att ha varit en av fjolårets stora vinnare på Stockholmsbörsen.

De ledande Europabörserna gick ned. FTSE100-index i London tappade 1,4 procent och CAC40-index i Paris backade 2,0 procent, medan DAX-index i Frankfurt vid 18-tiden hade fallit 2,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!