Bred uppgång på europeiska börser

Redan dagen efter ryska invasionen av Ukraina vände de ledande europeiska börserna uppåt igen – och Stockholmsbörsen hängde på. Det breda OMXS-indexet steg 2,7 procent.

Börserna vände upp igen på handelsveckans sista dag. Arkivbild.

Börserna vände upp igen på handelsveckans sista dag. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Börs2022-02-25 08:19

Uppgången i Stockholm var bred på fredagen – samtliga bolag steg på OMXS30-listan som omfattar de mest omsatta aktierna. Allra bäst gick molntjänstbolaget SInch och gruvjätten Boliden som ökade 9,3 respektive 5,2 procent.

Europabörserna steg kraftigt. FTSE100-index i London klättrade 3,9 procent och CAC40-index i Paris ökade 3,6 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden stigit 3,7 procent. Även i Moskva rusade börsen efter en kraftig nedgång på torsdagen. MOEX-index där ökade drygt 6 procent.

Återhämtningen ses som en reaktion på sanktionsbeskeden som kom på torsdagskvällen.

– En lättnadsreaktion på vad som hände i USA och att sanktionerna inte blev så kraftiga, säger Maria Landeborn, strateg på Danske Bank.

Oljepriset vände ner igen. Bedömare tolkar det som en direkt reaktion på att svaret på Rysslands invasion av Ukraina inte blev så kraftfullt som möjligen väntades, och att västländernas sanktioner inte omfattar energimarknaderna.

Det kan fortfarande komma hårdare sanktioner om trycket ökar. Men i väst finns också en oro för att alltför hårda sanktioner ska slå mot de egna ekonomierna i för hög utsträckning.

– Strikt ekonomiskt är sanktionerna värre än kriget. Ukrainska och även den ryska ekonomin är förhållandevis små, säger Landeborn.

Men även om börserna vände upp på fredagen är både hon och Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, försiktiga.

– Det kommer vara väldigt svängigt fortfarande, börserna reagerar på varje nyhetsflash, säger Söderfjell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!