Fortsatt börsyra i New York

Fallande oljepriser och sjunkande räntor på amerikanska statspapper. Det är ett par förklaringar som nämns till varför USA-börsen bara fortsätter stiga och där samtliga stora index är inne i långa uppåtgående trender.

Det var hög aktivitet och stigande kurser på Wall Street på tisdagen. Arkivbild.

Det var hög aktivitet och stigande kurser på Wall Street på tisdagen. Arkivbild.

Foto: Richard Drew/AP/TT

Börs2023-11-07 22:09

Tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,9 procent på tisdagen, breda S&P 500-index ökade 0,3 procent och Dow Jones industriindex stängde på plus 0,2 procent.

Inte minst var det teknikaktier som Microsoft, Apple, Intel, Meta och Amazon som hjälpte till att trycka upp resultaten.

S&P 500 noterade stigande kurser för sjunde handelsdagen i rad, den längsta vinnarperioden sedan november 2021 – då indexet steg åtta dagar i rad.

Nasdaqs kompositindex är ännu mer i uppgång, nu för åttonde dagen i rad – den längsta sedan en elva dagar lång framgångssaga i november 2021.

Överdriven pessimism

Dow Jones industriindex har också stigit sju dagar i rad, den längsta uppgången sedan i juli i år.

– De senaste rörelserna i aktiekurserna stämmer överens med vår åsikt att investerarnas pessimism har varit överdriven, säger Solita Marcelli, investeringschef på kapitalförvaltaren UBS Global Wealth Management, enligt Bloomberg.

Osäkra ekonomiska utsikter har på senare tid fått räntorna på amerikanska statsobligationer att stiga till de högsta nivåerna på ungefär 15 år.

I kombination med att centralbanken Federal Reserve (Fed) steg för steg höjt styrräntan till den högsta sedan 2001 har aktiekurserna på Wall Street lidit djupa kval.

Men vid förra veckans möte lämnade Fed räntan oförändrad för andra gången i rad. Dessutom kom arbetsmarknadsstatistik och inflationssiffror som tolkades positivt – och statsobligationsräntorna har börjat uppföra sig.

Statspapper och olja

Under tisdagen sjönk räntan på tioåriga statsobligationer till knappt 4,6 procent – långt under femprocentsmärket som nåddes i slutet av oktober.

En annan gynnsam faktor var oljepriset. Nordsjöoljan, det vill säga Brent, gick ner 4 procent till 81,7 dollar per fat medan den amerikanska WTI-oljan sjönk 4,3 procent till 77,4 dollar per fat.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur många dagar i rad som Nasdaqs kompositindex stigit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!