Gruvjätte ledde börsuppgång

Stockholmsbörsen vände på upp på torsdagen. OMXS-index steg 1,7 procent i linje med utvecklingen runtom i Europa.

Uppåt igen på börsen.

Uppåt igen på börsen.

Foto: Johan Hallnäs / TT

Börs2021-10-07 09:10

Bland de mest omsatta aktierna syntes framför allt en kraftig uppgång för gruvjätten Boliden, som ökade 5,4 procent. Konkurrenten Lundin Mining steg ännu mer: 5,6 procent.

Även ledande verkstadsbolag som Sandvik och SKF hörde till vinnarna med uppgångar på 3,6 procent respektive 2,5 procent. Amerikanska storbanken JP Morgan lyfte i en nyligen publicerad marknadsanalys den senaste tidens nedgångar som ett argument för att köpa aktier i cykliska bolag.

Aktiemarknaden fick också stöd på torsdagen av att demokrater och republikaner i USA:s senat nådde en tillfällig överenskommelse om det så kallade lånetaket.

På Stockholmsbörsen fanns dock några klara förlorare. Investeringsbolaget Storskogen, som noterades på onsdagen och då steg nästan 31 procent, backade nu i stället 10 procent.

Spelbolagsaktier fortsatte att gå svagt. Betsson gick ned 3,9 procent; under den senaste månaden har aktien tappat en fjärdedel av sitt värde. Evolution sjönk samtidigt 0,7 procent, trots besked under dagen om en ny satsning i USA tillsammans med Penn Interactive.

De ledande Europabörserna steg, DAX-index i Frankfurt med 1,9 procent, CAC40-index i Paris med 1,7 procent och FTSE100-index i London med 1,2 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!