Här är bolagen som är vinnare på räntepausen

Dagens räntebesked gav en måttlig börsuppgång. Flera faktorer talar dock för en avslutande uppgång under 2023, enligt Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken. En viss typ bolag är dessutom extra stora vinnare.

Behöver aktiemarknaden bita på naglarna eller blir det ett lättnadsrally i slutet av året? Arkivbild.

Behöver aktiemarknaden bita på naglarna eller blir det ett lättnadsrally i slutet av året? Arkivbild.

Foto: Richard Drew/AP/TT

Börs2023-11-23 19:20

Ovissheten var större än länge inför dagens räntebesked, höja eller låta styrräntan ligga kvar på 4,00? Facit blev till slut det sistnämnda alternativet. Riksbanken meddelade att styrräntan får ligga kvar men med brasklappen att det kan ske ytterligare höjning 2024.

Traditionellt sett brukar räntehöjningar vara en negativ faktor. Att dagens besked inte gav ett större genomslag och lyft för aktiemarknaden är dock inte helt oväntat, påpekar Lars Söderfjell:

– Bankekonomer lutade mot en höjning medan kapitalmarknaden gjorde bedömningen 50/50. Detta fanns därmed inom föreställningsbilden hos marknaden. Det blev en initial stigning bland räntekänsliga bolag men sedan nyktrade marknaden till: "det är inga räntesänkningar ännu" och det är en ganska vettig marknadsreaktion.

Har lyft tio procent

Stockholmsbörsen kan dessutom blicka tillbaka mot en stark period där OMXS-index under en månads tid lyft cirka tio procent. Samtidigt understryker Söderfjell att för stora svenska bolag på OMXS30-listan är utfallet av europeisk och amerikansk penningpolitik av större vikt än den svenska motsvarigheten då exportbolagen har förhållandevis låg intjäning i Sverige.

Det finns dock några sektorer som gynnas. Den självklara är fastighetssektorn där bolagen är räntekänsliga. Men enligt Lars Söderfjell lyfter även småbolagen på Stockholmsbörsen som under det senaste året fått rejält med stryk kursmässigt i takt med räntehöjningarna.

– Småbolag är mera beroende av extern finansiering, ta till exempel stora bolag som Volvo med 100 miljarder kronor i kassan, däremot är små bolag beroende av banken, obligations- eller aktiemarknaden för att få in kapital. Det har blivit svårare och dyrare under senare tid, påtalar han apropå räntehöjningarna.

– Att centralbankerna nu kan ha höjt färdigt gör att i alla fall den strukturella motvinden avtar för småbolagen.

Brukar avslutas starkt

Historiskt sett brukar årsavslutningen vara en traditionellt stark börsperiod. Lars Söderfjell gör bedömningen att så kan bli fallet även i år. Avgörande är att inflationen fortsätter att falla tillbaka vilket innebär en positiv reallöneutveckling. Dessutom finns ytterligare en faktor:

– Det har varit en överraskande stark konjunkturutveckling och tittar jag fram mot 2024 ser jag ganska få anledningar till att den ska bli sämre. Tills motsatsen är bevisad tror jag att det kan driva marknaden vidare uppåt in i årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!