H&M rusade på glad Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen lyfte på bred front under torsdagen och breda OMXS-index ökade 2,4 procent. Draglok var vinstrapporterande och indextunga H&M, som rusade 16,3 procent.

Glada dagar för H&M. Arkivbild.

Glada dagar för H&M. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Börs2023-03-30 07:32

Klädjätten H&M kom under torsdagsmorgonen med en delårsrapport som var betydligt bättre än analytikernas förväntningar och var den solklara vinnaren på tungviktarlistan OMXS30.

Enligt Dagens industri innebar torsdagens lyft en av H&M:s bästa handelsdagar på börsen någonsin.

Analytikernas prognos spådde en förlust på knappt 1,4 miljarder kronor för det första kvartalet. I stället visade H&M ett vinstresultat, som bland annat förklaras av att second hand-plattformen Sellpy inkluderas i deras verksamhet. Marknaden har även tagit fasta på andra faktorer i delårsrapporten, som ett minskat varulager.

Ericsson oväntad vinnare

Andra vinnare var fastighetsbolaget SBB, upp 5,1 procent, och molntjänstbolaget Sinch, vars aktie steg 4,9 procent sedan bolaget meddelat att Laurinda Pang tar över som vd.

Telekomjätten Ericssons aktie handlas utan rätt till utdelning efter onsdagens årsstämma, där nästan hela styrelsen och vd Börje Ekholm nekades ansvarsfrihet. Brukligt i samband med att aktier handlas utan rätt till utdelning är att de faller – men Ericsson lyfter 4,0 procent.

Endast tre bolag på OMXS30 gick mot strömmen, med hygienbolaget Essity i botten – ned 1,3 procent.

Bland mindre bolag på Stockholmsbörsen märks it-återförsäljaren Dustin, som delårsrapporterade i onsdags och under torsdagen fick köpstämpel av bland annat Handelsbanken. Aktien stiger 12,8 procent.

Tagit igen raset

Stockholmsbörsen har sedan årsskiftet gått upp 6,6 procent, och har därmed tagit igen kursfallet i kölvattnet av den globala oron för banksektorns stabilitet.

Ledande Europabörser stiger, men inte lika kraftigt som i Stockholm.

Frankfurtbörsens DAX-index ökar 1,3 procent, Parisbörsens CAC40-index lyfter 1,1 procent och Londonbörsens FTSE100-index avancerar 0,7 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!