Lägre inflation gav skjuts åt Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen fortsatte sin resa uppåt på tisdagen efter en längre tids nedgång som bröts i måndags. Bättre än väntade inflationssiffror för euro-området gav hopp om ett mer gynnsamt klimat för börsen.

Räntekänsliga fastighetsbolaget SBB steg mest av OMXS30-bolagen. Arkivbild.

Räntekänsliga fastighetsbolaget SBB steg mest av OMXS30-bolagen. Arkivbild.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Börs2023-10-31 09:07

Börsens breda OMXS-index stod vid stängning på plus 1,2 procent, som ska läggas till måndagens uppgång på 0,5 procent. OMXS30-index med de 30 mest omsatta aktierna steg i sin tur 0,9 procent.

Uppgången på Stockholmsbörsen låg i linje med de ledande Europabörserna.

Det glada börshumöret förklaras med Eurostats färska siffror om inflationen i euro-området. Inflationstakten i oktober sjönk till 2,9 procent i oktober jämfört med 4,3 procent i september. En lägre inflation ger förhoppningar bland marknadsaktörer att bland annat Europeiska centralbanken (ECB) ska avstå från ytterligare höjningar av styrräntan.

Uppgången på Stockholmsbörsen var bred med 26 av OMXS30-bolagens aktier på plus. Dagens stora vinnare bland dem var det räntekänsliga fastighetsbolaget SBB som rusade 9,4 procent, och molntjänstbolaget Sinch som steg 3,8 procent.

Sämre gick det för livekasinoleverantören Evolution som presterade sämst med en nedgång på 1,3 procent.

Trots dagens uppgångar står Stockholmsbörsen fortfarande en bra bit under nollstrecket för året som helhet.

Utanför storbolagslistan märks en del kraftiga kursreaktioner bland rapporterande bolag, däribland ljudboksbolaget Storytel som rusade 22,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!