New York-börsen föll i väntan på Powell

En fortsatt stark arbetsmarknad – ett dygn före viktiga kommentarer av landets räntemästare, centralbankschefen Jerome Powell. Summan av den häxbrygden var att samtliga ledande index på New York-börsen backade rejält.

Jerome Powell är chef för USA:s centralbank Federal Reserve. Arkivbild.

Jerome Powell är chef för USA:s centralbank Federal Reserve. Arkivbild.

Foto: Nathan Howard/AP/TT

Börs2023-08-24 15:35

Dow Jones industriindex föll 1,1 procent, S&P 500 tappade 1,4 procent och Nasdaqs kompositindex backade 1,9 procent.

Nedgångarna kom efter statistik om att antalet ansökningar om arbetslöshetsersättning i USA under förra veckan sjönk med cirka 10 000, till ungefär 230 000.

Visserligen har snittet för de senaste fyra veckorna ökat med cirka 2 250 ansökningar men det visar ändå att USA:s arbetsmarknad långt ifrån är knäckt av centralbankens (Fed) tidigare räntehöjningar, i försöken att kyla ner ekonomin och bromsa inflationen.

I väntan på Powell

Fed höjde räntan med ytterligare 0,25 procentenheter i juli, till intervallet 5,25–5,50 procent. Det är den högsta nivån på 22 år. Höjningen var den elfte sedan mars i fjol.

Ändå sjönk arbetslösheten till mycket låga 3,5 procent i juli.

Många aktörer i den amerikanska ekonomin oroas av att det kommer fler höjningar när Feds direktion träffas den 19–20 september.

På fredagen ska Powell – vid ett symposium i Jackson Hole i Wyoming – kommentera hur Fed ser på det ekonomiska läget.

Upp och ner för Nvidia

Halvledarjätten Nvidia – som lämnade en succérapport på onsdagskvällen – lyfte först nära 7 procent vid New York-börsens öppning på torsdagen. Men marknadens kärlek svalnade snabbt och företaget stängde på blotta 0,1 procent plus.

Faang-bolagen hade en tung dag med Netflix på minus 4,8 vid stängning, Amazon på minus 2,7 och Apple som stannade på minus 2,6 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!