Omikronoro dämpade Stockholmsbörsen

De flesta av de tunga bolagen på Stockholmsbörsen backade på tisdagen. Vid stängning hade det breda OMXS-indexet gått ned 0,6 procent. Storbolagslistan OMXS30 sjönk 1,4 procent.

Världens ledande marknader backade – och det gjorde också Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Världens ledande marknader backade – och det gjorde också Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Börs2021-11-30 07:45

Nya uppgifter kring virusvarianten omikron gör att världens ledande marknader drabbats av förnyad oro. I en intervju med The Financial Times uppger vd:n för Moderna att företagets framställda vaccin troligtvis inte är lika effektivt mot omikron som mot den tidigare delta-varianten.

Bland de bolag som tappade fanns Ericsson, minus 2,8 procent och Astra Zeneca, ned 1,6 procent. Sämst på OMXS30-listan var Evolution, som dykt ordentligt i november. Livekasinobolaget tappade 5,2 procent.

Volvo Cars, som rapporterade på morgonen, steg däremot. Halvledarbristen fortsätter att plåga branschen men biltillverkaren har ändå förhoppningar om en bättre tillgång till komponenter under fjärde kvartalet. Aktien lyfte 13,6 procent.

Flygbolaget SAS redovisade i sin rapport en fortsatt förlust, om än betydligt mindre än samma period för ett år sedan. Aktien steg först svagt men hade vid stängning gått ned 8,5 procent.

Sveriges nye näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson uttalade sig i en TT-intervju positivt om gruvnäringen. Det gav utslag för Beowulf Mining, som bland annat har verksamhet i Lappland. Aktien rusade 17,8 procent.

På de ledande börserna i Europa var det också röda siffror. Frankfurts DAX-index backade 1,2 procent, Londons FTSE-index gick ned 0,4 procent och CAC40-index i Paris tappade 0,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!