Räkna med svängig börs

Berg- och dalbanan på börsen kommer fortsätta den närmaste tiden. Spänn fast dig för en skakig rapportsäsong, manar aktiestrategen Lars Söderfjell. –Bolag som levererar bra kommer bli rejält belönade och omvänt för de som inte lever upp till förväntningarna.

Räkna med fortsatt berg- och dalbana på aktiemarknaden, säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken. Arkivbild.

Räkna med fortsatt berg- och dalbana på aktiemarknaden, säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Börs2021-10-15 12:12

Nästa vecka är det dags på allvar när rapportsäsongen drar igång. Efter en extremt svag september har viss återhämtning skett på Stockholmsbörsen där OMXS-index nu närmar sig 1 000-strecket, en nivå man senast var uppe på i början av september.

Lars Söderfjell vid Ålandsbanken vill inte lägga alltför stor betydelse på den senaste tidens återhämtning utan ser fortsatt många riskfaktorer.

– Det är lite "varannan dag-rörelser" och även stora rörelser inom sektorer. Det säger mig att investerare som kollektiv är väldigt osäkra – vart vi är på väg nu? Det stora temat är hur kommer centralbankerna att agera och vad får det för effekt om man nu minskar stimulanserna?

Ökade rejält

Söderfjell drar en historisk parallell till 2017–2018 när amerikanska centralbanken Fed drog åt svångremmen och New York-börsens S&P 500-index gick upp 25 procent på två år.

– Det blir mycket mer svängningar och när man pratar med företag kan det vara helt olika verkligheter inom samma branscher, säger han och nämner verkstadssektorn som ett sådant exempel.

Samtidigt har också förväntansbilden skruvats upp, där de rapporterande bolagen återigen förväntas redovisa kraftigt stigande vinster.

– Ribban har lagts på en nivå som inte är lika enkel att kliva över längre men även om tredje kvartalets resultat kan bli helt okej, vad kommer bolagen säga om det kommande fjärde kvartalet? Hur kommer man beskriva situationen med stigande varupriser och om man nu ser att leveranskedjor börjar att ordna upp sig?

Skakig börsperiod

Allt detta gör att Söderfjell bedömer att rapportsäsongen kommer att fortsätta på samma spår som den senaste tiden, det vill säga en skakig börsperiod med kraftiga kurssvängningar.

– Du kommer få stora utslag både upp och ned. De bolag som är "lite lösa i kanten" när det gäller framtida utsikter... där finns det en del risker nedåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!