Röda siffror på Wall Street

De ledande indexen på New York-börs levererade tunga minussiffror efter att tisdagens handel avlutats. Räntefrossa var en av förklaringarna.

Dystra siffror från Wall Street efter tisdagens handel. Arkivbild.

Dystra siffror från Wall Street efter tisdagens handel. Arkivbild.

Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Börs2023-10-03 22:13

Dow Jones industriindex backade 1,3 procent, breda S&P500 sjönk 1,4 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex landade på minus 1,9 procent.

Den skarpa nedgången förklaras med att investerarna dragit öronen åt sig efter att en rapport om nya jobb på den amerikanska arbetsmarknaden presenterats. I den visades det sig att 9,6 miljoner nya jobb annonserats ut i slutet av augusti – det vill säga mycket högre än de 8,9 miljoner som analytiker förutspått.

Jobbsiffrorna får investerarna att frukta att den amerikanska centralbanken Fed får fortsatt anledning att hålla räntorna på hög nivå.

Näthandelsjätten Amazon tappade 3,8 procent och mjukvarujätten Microsoft dök 3 procent. Tesla tappade 2,1 procent. Mot strömmen gick chipptillverkaren Intel som ökade med 0,7 procent.

Räntorna på tioåriga statsobligationer steg 4,8 procent till en nivå den inte legat på sedan augusti 2007. Det drog också ner aktieindexen

Dessutom har indexen backat i stort de senaste veckorna på grund av höjda oljepriser som förlänger en "klibbig inflation" – som i sin tur leder till höga räntor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!