Spurt på Wall Street inför nyår

Efter en hittills svag mellandagshandel var det gladare miner på Wall Street på årets näst sista börsdag. Alla ledande index steg betydligt.

Wall Street går mot det sämsta året sedan 2008. Arkivbild.

Wall Street går mot det sämsta året sedan 2008. Arkivbild.

Foto: Julia Nikhinson/AP/TT

Börs2022-12-29 22:13

Torsdagens handel skedde mot bakgrund av nya jobbsiffror som visar på en fortsatt stark arbetsmarknad i USA.

Dow Jones industriindex ökade 1,1 procent, breda S&P 500-index 1,8 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex 2,6 procent.

En av de stora vinnarna var elbilstillverkaren Tesla som klev upp 8,1 procent. Det reparerar något av den senaste tidens kraftiga nedgångar till följd av bland annat ett covidrelaterat produktionsstopp vid bolagets största fabrik i Shanghai. Vd Elon Musks egna försäljningar av Tesla-aktier och stora fokus på Twitter-uppköpet pekas också ut som orsaker till kursfallen. Aktien har fortfarande tappat över 65 procent i år.

Netflix – en annan av årets stora förlorare – ökade rejält efter att analysfirman CFRA höjt sin värdering. Strömningsjättens aktie steg 5,1 procent.

Flygbolaget Southwest Airlines, som haft problem med inställda avgångar, återhämtade sig med 3,7 procent sedan man aviserat en återgång till normal drift på fredag.

Ett muntert avslut på året kommer inte att ändra faktum, att det är det värsta börsåret sedan 2008. S&P 500 ser ut att tappa runt 20 procent, Dow Jones närmare 10 procent och Nasdaq så mycket som 35 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!