Stockholmsbörsen bröt negativa trenden

Stockholmsbörsen har backat under tio av de senaste elva handelsdagarna – men på måndagen bröts den deppiga trenden när breda OMXS-index stängde på plus. Vitvarujätten Electrolux steg tydligt och återhämtade en del av förra veckans kraftiga ras.

Stockholmsbörsen steg under måndagen. Arkivbild.

Stockholmsbörsen steg under måndagen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Börs2023-10-30 08:17

Börsens OMXS-index steg 0,5 procent, samtidigt som OMXS30-index med de 30 mest omsatta bolagen ökade 0,4 procent.

Uppgångarna förklaras delvis med ett lägre oljepris, till följd av att marknaden hoppas på att den israeliska markoperationen i Gaza inte ska eskalera i närtid, och därmed inte dra in regionen i ett större krig med påverkan på oljeexporten. Priset på Brentolja backade till omkring 88 dollar fatet.

Det lägre oljepriset gav även stöd åt ledande Europabörser som steg under måndagen.

Electrolux rasade 13,6 procent i fredags efter en oväntat svag delårsrapport, men steg 3,2 procent på måndagen sedan flera analytiker höjt sina rekommendationer för aktien. I toppen bland OMXS30-bolagen fanns även medicinteknikbolaget Getinge som steg knappt 3,2 procent. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv hamnade i botten med en nedgång på 2,4 procent.

Bland övriga vinnare märks läkemedelsbolaget Sobi som under morgonen släppte sin delårsrapport – aktien steg 3,1 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!