Stockholmsbörsen i år – bara Moskva sämre

Moskva är i absoluta botten. Sedan kommer Stockholmsbörsen. Årets tunga inledning betyder att Stockholm är näst sämst i klassen bland de stora börserna.

Utveckling på ett urval av börser under 2022.

Utveckling på ett urval av börser under 2022.

Foto: Anders Humlebo

Börs2022-02-24 05:15

Det här är ingen speciellt upplyftande läsning för småsparare som valt att placera i svenska indexfonder som följer Stockholmsbörsens utveckling.

Med snart två månader avklarade av börsåret 2022 står det klart att Stockholmsbörsen nu haft en historiskt svag inledning. En nedgång på 16 procent för breda OMXS-index, trumfas endast av Moskvabörsen som rasat 28 procent under samma period.

Många orosmoment

Inflationsoro, framtida räntehöjningar framförallt från amerikanska centralbanken Federal Reserve och nu senast – krigshotet kring Ukraina – har tyngt den globala aktiemarknaden.

Att nu Stockholmsbörsen tillhör en av de sämst presterande kan också sättas i perspektivet att den förra året presterade bland de bästa tillsammans med Köpenhamnsbörsen med en uppgång på omkring 35 procent, påpekar Molly Guggenheimer, aktiestrateg hos Danske bank.

– Det ligger faktiskt en del i det. Bolag som nu gått allra sämst och drivit ned index är sådana som inte bara gick upp förra året utan framför allt sett en värderingsexpansion. De har blivit dyrare, säger hon till TT.

Guggenheimer påpekar att bolagen generellt sett de senaste åren, har vuxit in i sin värdering på Stockholmsbörsen men att man under 2021 kunde se en för uppblåst värdering i framför allt mindre och snabbt växande bolag.

Bland 2021 års börsraketer märks till exempel medicinteknikbolaget Vitrolife som nu tillhör de största förlorarna på Large Cap-listan, minus 46 procent eller exempelvis molntjänstbolaget Sinch, minus 42 procent.

Ytterligare ett sådant exempel är hälsovårdsföretaget Medicover som i slutet av december noterade sin högsta kurs någonsin men därefter har rasat 38 procent på grund av exponeringen mot bland annat Ukraina.

Historien talar för lyft – eller?

Vad finns det då för tröst för oroliga småsparare? Historiken kan optimisten lyfta fram, nu väntar nämligen en period som traditionellt sett kan betecknas som ytterst stark för Stockholmsbörsen.

Sedan 2008 har endast fyra mars-månader slutat med en negativ utveckling och april är ännu bättre. Bara 2012 visades röda siffror under samma period och då med marginella 0,1 procent.

Skulle spararna till exempel få se en repris på förra årets utveckling under de två kommande månaderna skulle det betyda att i princip hela årets nedgång då är återtagen.

Molly Guggenheimer köper dock inte det resonemanget:

– Jag tror inte alls på kalenderstrategier, det finns kanske vissa sådana effekter men jag tror inte det är det viktigaste. Det säger inget om det som vi står framför.

En lättnad i Ukrainakrisen skulle också betyda en lättnad för Stockholm precis som övriga aktiemarknader, påpekar hon däremot. För 2022 ser Guggenheimer dock fortsatta utmaningar för många bolag:

– Vi såg enormt stark vinsttillväxt förra året och det krävs ganska mycket för att man år efter år ska kunna nå en bra tillväxt på den tuffa basen. Just nu ser dessutom konsumenterna ut att ha det ganska jobbigt givet att lönerna äts upp av stigande inflation.

– Risken är att vinsterna i år kan komma att vara en besvikelse.

Så har några ledande börser utvecklats i år

Aktiemarknad

Årets resultat

På ett års sikt

Moskva

– 28%

– 15%

Stockholm

– 16%

8%

Nasdaq kompositindex

– 14

– 1%

S&P 500

– 10%

11%

Dow Jones industriindex

– 8%

7%

Frankfurt

– 7%

7%

Paris

– 4%

19%

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!