Svagt uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en svag uppgång. Gruvbolaget Boliden och telekombolaget Ericsson agerade draglok, medan verkstadsjätten Atlas Copco var sänke.

Snart stänger Stockholmsbörsen för dagen. Arkivbild.

Snart stänger Stockholmsbörsen för dagen. Arkivbild.

Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Börs2022-05-16 08:39

Det breda OMXS-indexet steg med 0,1 procent på måndagen. Storbolagslistan OMXS30 backade dock 0,3 procent.

Den största uppgången bland storbolagen noterades av Boliden, upp 2,7 procent. Gruvbolaget får stöd i bland annat stigande kopparpriser efter besked från kinesiskt håll att covidrestriktionerna i Shanghai nu lättas ytterligare och myndigheter bedömer att man ska kunna gå tillbaka till ett normalläge från och med 1 juni. Den kinesiska industrin har påverkats klart negativt med minskad produktion av landets nedstängningar på grund av pandemin.

Även telekombolaget Ericsson lyfte, upp 1,8 procent efter köprekommendation i tidningen Dagens industri som ser en kurspotential i aktien som pressats den senaste tiden i samband med misstänkta mutbrott i Irak.

Verkstadsjätten Atlas Copcos A-aktie rasade 4,3 procent medan B-aktien tappade 2,4 procent.

Måndagen var blandad på de ledande Europabörserna. FTSE100-index i London steg 0,6 procent och CAC40-index i Paris backade 0,2 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden tappat 0,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!