Viaplay-aktien rasade på positiv börs

Tv-bolaget Viaplays aktie kollapsade, men Stockholmsbörsen som helhet avslutade handelsveckan uppåt. Breda OMXS-index steg 0,8 procent.

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan uppåt. Arkivbild.

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan uppåt. Arkivbild.

Foto: Pi Frisk/SvD-TT

Börs2023-12-01 08:09

Fredagens börsuppgång var bred och låg i linje med utvecklingen på ledande Europabörser. Det ökade suget efter aktier hängde samman med sjunkande marknadsräntor efter torsdagens inflationsrapporter från USA och eurozonen.

Gruvbolag var vinnare på många börser runt om i Europa sedan tunga analytiker höjt rekommendationerna för branschledande bolag som Anglo American och Rio Tinto. Därtill bidrog ett oväntat positivt inköpschefsindex från Kina.

På Stockholmsbörsen hängde Boliden på gruvrallyt och lyfte mest bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index, upp 4,8 procent.

Bra gick även aktien i det räntekänsliga fastighetsbolaget SBB, upp 3,1 procent. Och bland de så kallade folkaktierna lyfte klädkedjan H&M och banken Nordea 2,4 respektive 1,3 procent.

För Viaplay, som presenterade en försenad delårsrapport inför börsöppningen, blev det dock total kurskollaps efter beskedet om en nyemission på 3,1 miljarder. Nyemissionen väntas ge en kraftig utspädningseffekt för befintliga aktieägare, men beskrivs som nödvändig för att Viaplay inte ska få akuta betalningsproblem.

Aktien tappade drygt 74 procent av sitt värde, vilket innebär ett kursras på nästan 97 procent sedan årsskiftet.

Den svenska kronan fick draghjälp av den ökade riskaptiten. En dollar kostade vid börsstängning 10:38 kronor medan priset på en euro låg på 11:28 kronor.

Under den gångna veckan steg OMXS-index 1,0 procent. Räknat från årsskiftet har OMXS gått upp 7,6 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!