Få åker dit för svart uthyrning med ockerhyra

Svarta uthyrningar av hyresrätter – med ockerhyror – har varit kriminaliserade i tre år. Trots det har bara tre åtalats – och endast en dom har fallit, visar en genomgång som Hem och Hyra gjort.

Många tvingas betala överhyror på andrahandsmarknaden i jakten på ett hem. Arkivbild.

Många tvingas betala överhyror på andrahandsmarknaden i jakten på ett hem. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg/TT

Bostad2022-09-15 07:52

Det kan vara mer än dubbelt så dyrt att hyra en hyresrätt i andra hand. Samtidigt handlar det om olagliga överhyror, eftersom den som hyr ut i andra hand måste få godkänt av värden och inte göra hyreshöjning på mer än 15 procent.

Men få åker fast. Enligt den kartläggning Hem och Hyra gjort av Åklagarmyndighetens alla ärenden har nämligen bara tre ställts inför rätta de senaste tre åren.

En har dömts – en hyresgäst i Hässelby i västra Stockholm som dömdes till böter förra hösten, skriver tidningen. Den senaste, tredje stämningen rör en olaglig hyreshöjning där en hyresgäst i Stockholmsområdet höjde hyran med 41 procent när han skulle hyra ut sin hyresrätt till en barnfamilj.

Orsaken till att fler fall inte når domstol kan vara flera, enligt tidningen. Dels kan det handla om att få känner till lagen, få andrahandshyresgäster vågar larma. I fall där svartuthyrning med överhyror upptäcks kan fastighetsägarna ibland också välja att bara säga upp kontrakt utan att ta ärendena vidare till domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!