Lättare att få studentbostad – men dyrare

Att få tag på en studentlägenhet till höstterminen ser inte ut att vara omöjligt. Den positiva coronaeffekten på studentbostadsmarknaden håller i sig, samtidigt har det tilltagande byggandet gett resultat. Men fler nyproducerade lägenheter har gjort att hyrorna pressats upp.

Byggande av studentbostäder i Huvudsta, Solna, 2017. Arkivbild.

Byggande av studentbostäder i Huvudsta, Solna, 2017. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bostad2021-08-30 05:00

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har återigen sammanställt situationen på bostadsmarknaden i landets studentstäder inför terminsstarten.

Bland 33 studieorter är 18 grönmarkerade, vilket innebär att studenter kan räkna med en bostad till terminen. Det är tre fler än i fjol. Nio orter är gula (bostad kan erbjudas inom en termin) och sex röda (det tar mer än en termin att få bostad).

Temporär lättnad

Fjolårets pandemieffekt håller alltså i sig och det är enklare än vanligt att få tag på ett krypin som studerande.

– Tittar vi på det här året så är det lättare. Anledningen är dels färre internationella studenter på grund av pandemin, dels att färre personer flyttat till sina studieorter då utbildningen varit digital, säger Oskar M Wiik, vice ordförande hos SFS.

Alltså verkar lättnaderna vara temporära, understryker han.

Dyrare hyror

Dock har byggtakten ökat flera år i rad på vissa håll. I Linköping har det till exempel byggts flera hundra studentbostäder bara det senaste året, enligt Wiik.

– Det är positivt, minus nyproduktionshyror för studentbostäder.

Många studenter oroar sig över de höga hyrorna i nyproducerade lägenheter. I dag betalar var tredje student över 5 000 kronor i månaden för tak över huvudet, vilket gör det svårt att leva enbart på studiemedlet.

Därför varnar SFS för att debatten om studenters boendesituation alltmer kommer att handla om kostnader och medel framöver.

Rättad: I en tidigare version uppgavs ett felaktigt antal gul- och rödmarkerade orter i brödtext.

Fakta: SFS bostadsrapport

Gröna studieorter (bostad kan erbjudas inom en månad):

Karlshamn, Trollhättan, Piteå, Örnsköldsvik, Sundsvall, Västerås, Östersund, Gävle, Skellefteå, Borlänge, Kalmar, Norrköping, Karlstad, Falun, Jönköping, Eskilstuna, Kristianstad, Borås.

Gula studieorter (bostad kan erbjudas under höstterminen):

Helsingborg, Örebro, Malmö, Växjö, Linköping, Karlskrona, Umeå, Luleå, Uppsala.

Röda studieorter (bostad kan inte erbjudas under höstterminen):

Visby, Halmstad, Skövde, Göteborg, Lund, Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!