Nu tvingas villaägare sälja under utgångspris

Bostadspriserna fortsätter att backa och allra tyngst är det för villaförsäljarna. För första gången på tio år är nu slutpriset negativt jämfört med utgångspriset på riksnivå.

Bostadsannonser på ett mäklarkontor. Arkivbild.

Bostadsannonser på ett mäklarkontor. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/AP/TT

Bostad2022-12-08 06:00

Nya siffror för november månad visar på en fortsatt dyster bostadsmarknad. På riksnivå föll priserna på bostadsrätter med en procent jämfört med föregående månad.

Ännu tyngre är det dock för villamarknaden där priserna rasar med tre procent under samma tidsperiod.

Ett nytt räntebesked från Riksbanken i slutet av november har haft påverkan men Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, påpekar att ännu en faktor vuxit sig allt mer betydelsefull:

– Det är klart att räntorna påverkar men det som är mest på tapeten är elpriserna och särskilt när det gäller villor i elprisområde 3 och 4, säger han till TT.

Jonas Rosén, vd för Mäklarsamfundet, bedömer ändå att räntehöjningarna har haft allra störst betydelse.

– Det är det absolut mest avgörande och sedan tillkommer elpriserna. Vart de tar vägen vet vi inte ännu, säger han.

Ett trendbrott

Prisnedgången gör nu att det märks ett påtagligt trendbrott. För första gången sedan december 2012 är slutpriset negativt på riksnivå gällande villor.

I klartext betyder detta att de som försökt sälja sina villor fått räkna med ett slutpris under utgångspris.

– Det här var något vi började att se för ett par månader sedan i storstadsområden men det gäller nu även på riksnivå. Sedan ska man notera att detta är sådant som faktiskt säljs. Det är en massa objekt som ligger kvar för försäljning så det finns ett stort mörkertal, säger Per-Arne Sandegren.

– Det är en typisk situation i en nedåtgående marknad där säljarna inte riktigt får ut vad man önskar och tvingas gå ned i pris, säger Jonas Rosén.

Hela den uppgång som märktes under pandemin på villamarknaden har nu nästan gått upp i rök när priserna backat med till exempel tolv procent i stor-Göteborg liksom stor-Malmö på ett års tid, och där marknaden präglats av prisnedgångar som sträcker sig över åtta månaders tid. Med ytterligare en inprisad räntehöjning i början av 2023 samt fortsatt volatila energipriser finns det därmed fortsatt osäkerhet på marknaden.

Stillsam period

Per-Arne Sandegren poängterar också att den närmaste månaden brukar historiskt sett vara stillsam när det gäller bostadsförsäljningar.

– Försäljningsvolymerna brukar gå ned ännu mer och det är sällan vi ser ett prisskutt uppåt så vår bedömning är att det kommer att bli väldigt lugnt.

Jonas Rosén i sin tur är inne på samma linje men ser ett visst ljus i tunnelns slut:

– Jag tror på en viss fortsatt oro ett antal månader framöver. Samtidigt ser vi en tendens att marknadsutbudet börjar att minska. Det kan vara början på en trend att köpare och säljare hittar varandra och affärer börjar att göras och det kan komma en vändning, säger han.

Fakta: Bostadspriserna i november
Bostadsrätter1 månad3 månader12 månaderMedelpris (kr/kvm)
Riket– 1%– 2%– 7%41 482
Centrala Stockholm– 1%– 2%– 8%99 144
Stor-Stockholm0%1 %– 7%61 665
Centrala Göteborg– 3%– 8%– 10%59 325
Stor-Göteborg– 3%– 7%– 9%49 935
Centrala Malmö– 2%– 4%– 6%35 962
Stor-Malmö– 4%– 6%– 6%32 438
Villor1 månad3 månader12 månaderMedelpris
Riket– 3%– 8%– 8%3 528 000
Stor-Stockholm– 2%– 6%– 10%6 679 000
Stor-Göteborg– 3%– 8%– 12%5 059 000
Stor-Malmö– 3%– 9%– 12%4 515 000
Fritidshus12 månaderMedelpris
Riket0%2 401 000
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!