Bolåneräntorna ligger på historiskt låga nivåer, men nu börjar de så sakta stiga.
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, märker av en nervositet kring ränteläget.
– Det är på sin plats med en påminnelse om att vi går från en extremt låg räntenivå, men man behöver inte vara jätteorolig, säger hon.
Läge att göra kalkyl
Däremot tycker hon att det är ett bra tillfälle just nu att ta reda på vad en räntehöjning på olika nivåer innebär för den egna ekonomin.
– Klarar man inte ens en liten uppgång, kanske för att något hänt privatekonomiskt sedan man tog sitt lån, då kanske man ska se om sitt hus så att man har mer luft i ekonomin. Det är en balansgång mellan att ha full koll på sin ränta och inte vara onödigt orolig.
Att banker som Nordea och Handelsbanken de senaste månaderna höjt de långa räntorna beror på det globala ränteläget och beskeden från den amerikanska centralbanken.
De långa räntorna påverkas även av Riksbankens köp av stats- och bostadsobligationer, där man annonserat en nedtrappning.
Enligt Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank, kommer räntorna att påverkas av att vi går ur pandemin och att ekonomin öppnas upp igen.
– Vi går från att stimulera ekonomin under en djup kris till att normalisera penningpolitiken. Det kommer att ha en effekt på räntan så småningom, säger hon.
TT: Hur påverkar stigande räntor bostadsmarknaden?
– Det beror på hur mycket de stiger. Om vi får en snabbare uppgång än väntat och hushållen känner sig oroliga så kan det ge en dämpande effekt. Då drar man sig för att ta större lån, säger Maria Landeborn.
Inte heller hon tror att bolånetagare behöver vara särskilt oroliga över bolåneräntorna i närtid.
– Men ett par tre år framåt i tiden tror jag man kan vänta sig att de ligger lite högre, säger hon.
Svårt att pricka rätt
Tremånadersräntan hänger ihop med Riksbankens reporänta. Enligt Riksbanken ska den höjas först 2024, men många bedömare tror att det sker tidigare än så.
Enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, är det mycket som tyder på något högre boräntenivå de kommande åren. Sannolikt redan i år och både på korta och långa löptider.
– Som privatperson är det viktig att komma ihåg att även om räntorna väntas stiga i år och nästa år så bedöms de fortfarande ligga på en mycket låg nivå ur ett historiskt perspektiv. Vi räknar alltså med högre, men låga, bolåneräntor under en lång tid framöver, säger hon.
Den som känner sig orolig kan binda räntan, men får då också räkna med att det kan bli dyrare samt att det blir svårare att flytta lånet.
– Det är också viktigt att komma ihåg att det är svårt att pricka rätt på räntemarknaden, precis som på börsen, säger Alexandra Stråberg.