Orolig marknad får JM att dra ner på takten

Den fortsatt avvaktande bostadsmarknaden gör att JM får dra ner på framtida byggplaner. Oroligast på marknaden är de köpare som bokade nyproduktion för ett år sedan.

En fortsatt avvaktande bostadsmarknad får JM att dra ner på antalet byggstarter.

En fortsatt avvaktande bostadsmarknad får JM att dra ner på antalet byggstarter.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bostad2022-10-27 14:16

Bygg- och fastighetsbolaget JM:s vd Johan Skoglund är ändå nöjd med det tredje kvartalets resultat.

– Jag tycker att vi, trots omvärldssituationen, levererar ett bra resultat, säger han.

JM:s resultat före skatt för perioden uppgick till 380 miljoner kronor. En minskning jämfört med samma period förra året, då resultatet var 432 miljoner kronor.

Jämfört med förra året ökar omsättningen för perioden från 3 485 till 3 589 miljoner kronor.

– Däremot har vi ju sett här under och i slutet på kvartalet att det fortsatt är en avvaktande marknad, och speciellt i Sverige, säger Skoglund.

Färre byggstarter

Tidigare planerade bolaget för fler byggstarter i Stockholmsområdet under fjärde kvartalet, där nu fem projekt väntar på myndighetsbeslut om bygglov. De ser nu ut att bli försenade.

Delvis har det att göra med att det varit val och att nya kommunstyren ska tillträda i kommunerna, säger Johan Skoglund.

– Men det ser också ut att ta längre tid att få det bokat, vi vill ju ha 30 till 50 procent bokat innan vi startar.

– Det är viktigt för oss med produktionsstarter för att kunna ha en framtida intjäning av volym, men i en avvaktande marknad kan inte vi hålla den takt vi har planerat.

Ökade avgifter

De som bokade nyproduktion för ungefär ett år sedan, innan räntehöjningarna och de skenande energipriserna, får räkna med högre avgifter vid inflyttning.

– När vi gör om våra ekonomiska planer så har årsavgifterna ökat med någonstans runt 10 till 30 procent, säger Skoglund.

Det är också dessa kunder som är mest avvaktande. I normala tider fullföljer 95-100 procent av de som bokat en bostad köpet och skriver upplåtelseavtal, säger Johan Skoglund.

– Men vi ser att i en förändring av marknaden har vi mer avbokningar än vad vi normalt har, och det har vi ju nu också under det här kvartalet.

Jobba i etapper

Antal sålda bostäder uppgick under perioden till 470 stycken, jämfört med 808 samma period förra året.

– Men jag tycker ändå att vi har sålt bra, säger Skoglund.

– I en period av omställning och stora förändringar i marknaden så blir det avvaktande en period, och sen kommer köpare och säljare att mötas igen.

Prognosmakarna tror på ökade priser igen under 2024, säger han, men marknaden kan mötas snabbare än så – men då på lägre prisnivåer. Enligt Skoglund kan detta ske nu under hösten, eller i början av 2023.

För att möta osäkerheten bygger JM också i mindre etapper framöver. Där man tidigare planerat bygga 120 lägenheter kan det nu komma att handla om 60-70 stycken istället.

– Vi tittar också lite på olika upplåtelseformer, om vi ska bygga hyresrätt i stället för bostadsrätt, säger Johan Skoglund.

Delsårsresultat JM

Under andra kvartalet 2022 gjorde JM en vinst före skatt på 380 miljoner kronor. Under samma period förra året låg vinsten på 432 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick under kvartalet till 3 589 miljoner kronor, jämfört med förra årets intäkter som landade på 3 485 miljoner.

Antal sålda bostäder uppgick till 470 stycken, jämfört med 808 under samma period förra året.

Antalet produktionsstarter landande på 688, under tredje kvartalet 2021 var antalet starter 817 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!