Oroliga mäklare överväger karriärbyte

Allt tuffare förutsättningar på bostadsmarknaden får nu mäklare att tveka om de ska fortsätta. Mäklarstudenter på väg ut i arbetslivet förbereder sig samtidigt för en helt annan verklighet än när man påbörjade sina studier.

Ludvig Friman, student som utbildar sig till mäklare.

Ludvig Friman, student som utbildar sig till mäklare.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Bostad2022-12-22 06:00

Ludvig Friman och Wilma Söderberg ser nu båda slutet på sin utbildning vid Högskolan i Gävle. Båda blir klara till sommaren och båda är eniga om att det är i Stockholm de vill jobba.

– Planen är att flytta till Stockholm, det är ett annat tempo. Sedan kommer det att vara tufft att komma ut som ny och konkurrera med de som jobbat 10–15 år, men viljan att bli mäklare är större än rädslan att misslyckas, säger Wilma Söderberg.

– Det känns lite blandat. Man förbereder sig på olika scenarier. Det kan bli värre och marknaden kan dala ännu mer men man hoppas att det blir ett mer stabilt läge. Det är ändå häftigt att ha fått se båda sidorna av marknaden under sin studietid, säger Ludvig Friman.

Tagit ny vändning

När de båda inledde sin utbildning var minusränta fortfarande ett faktum, bostadsmarknaden superhet med rekordpriser och objekt som såldes före visning.

2022 blev året då allt tog en annan vändning när inflationen rusade och Riksbanken levererade räntehöjning på räntehöjning.

På bostadssajten Hemnet blir det nu allt vanligare med bostäder som marknadsförs med så kallat acceptpris men framför allt – försäljningstiderna har ökat drastiskt.

De senaste försäljningssiffrorna från Svensk mäklarstatistik visade också att för första gången på tio år är nu slutpriset negativt när det gäller villor.

– Det har blivit väldigt annorlunda med köpare och säljare som är mera försiktiga, säger Ludvig Friman, som kombinerar studierna med jobb på ett mäklarkontor i Stockholm.

– Tidigare frågade man på visningar när köket renoverades. Nu ställer man frågor om vad driftskostnaden ligger på. Det kräver mycket mer av mäklarna.

– Det har absolut blivit en stor omställning och inget man räknade med när man pluggade. Jag är inte orolig men det kommer att krävas mycket mer, lägger Wilma Söderberg till.

Förändrad verklighet

Hos branschorganisationen Mäklarsamfundet syns också den förändrade verkligheten.

I årets branschrapport där man tillfrågat sina medlemmar om framtidssynen på yrket framträder en något delad bild. Hälften av de tillfrågade uppger att nuvarande marknadsläge inte påverkat synen på yrket medan 23 procent uppger att "det har ökat sannolikheten att jag lämnar yrket".

– Det är klart att i den osäkra tid och tillfälliga stopp när det gäller fastighetsaffärer så är det många som funderar på hur det ska slå mot dem som personer. Det kan vara mäklare som inte sålt objekt på en tid och funderar på sin framtid, säger vd:n Jonas Rosén.

Han bedömer att den blandade synen hänger samman med olika åldersgrupper bland de tillfrågade.

– Jag förstår oron hos de som är unga i branschen. De som varit med länge vet historiskt hur det sett ut och att det kan komma godare tider.

Hårdare konkurrens

Konkurrensen inom yrket ökar samtidigt. Fram till sista november hade 880 nya mäklare registrerats under 2022. Även om antalet avregistreringar ökat något jämfört med 2021, konstaterar Mäklarsamfundet att det blivit ett rekordinflöde till yrket.

TT: Varslen ökar nu inom flera yrken. Hur väl står sig mäklarbranschen?

– Generellt ser vi en åtdragning i samhället och man tittar över alla kostnader och även personalkostnader. Det kommer naturligtvis gå igen i mäklarkåren. Det är inte omöjligt att vi får se sådana åtgärder i vår bransch också, säger Rosén.

TT: Vilken skillnad kan det bli mellan storstadsmäklare och de som jobbar på landsorten?

– Det har varit en otrolig uppgång i storstäderna och då är fallhöjden på priser och hela marknaden lite större där. Jag är nog lite mer rädd för fallet i storstäder än på landsbygden.

Samtidigt uppger sex av tio uppger att man har provisionsbaserad inkomst. Det tuffa läget gör att en femtedel fått ett ökat intresse för andra löneformer än provision.

Jonas Rosén lyfter betydelsen i tuffare tider att arbetsgivare kan ge en tillräcklig garantilön liksom stöd och handledning till nyutexaminerade medarbetare.

Wilma Söderberg tror dock att osäkerheten kan ha fått många av hennes studiekamrater att hoppa av i förtid:

– Många har bilden av att det är lyxigt och enkelt att vara mäklare men det är svårt att leva bara på en provisionslön och det gör att jag tror att många valt att hoppa av.

Fakta: Bostadspriserna i november

På riksnivå föll priserna på bostadsrätter med en procent jämfört med föregående månad.

Ännu tyngre är det dock för villamarknaden där priserna rasar med tre procent under samma tidsperiod.

I storstadsregionerna sågs den största nedgången i stor-Malmö där priserna på bostadsrätter föll med fyra procent.

På de senaste tolv månaderna har samtidigt bostadsrättspriserna fallit sju procent och villapriserna åtta procent på riksnivå.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!