Stockholm, Göteborg och Malmö. Men också Luleå, Eskilstuna, Norrköping, Karlstad, Örebro, Linköping, Visby, Halmstad, Jönköping, Umeå och Lund.
Här har en 27-åring med fast anställning och en genomsnittlig inkomst inte råd att köpa en normalstor lägenhet på 39 kvadratmeter, enligt rapporten från Skandia.
Sett till Sveriges tio största städer är det enbart i Västerås och Helsingborg där en genomsnittlig inkomst räcker.
Det är prisökningarna på bostadsrätter i kombination med bolånetak och amorteringskrav som gör det svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden, konstaterar Skandia.
Ökade priser
Rapporten fogar samman uppgifter från SCB över ungas inkomster i olika kommuner med bostadspriser från Svensk Mäklarstatistik och ställer dem mot nuvarande kreditregler för att få bolån.
De två senaste åren, mellan 2019 och 2021, har kvadratmeterpriset för sålda bostadsrätter i Sverige gått upp med 14 procent.
Utöver bolånetaket, med krav på en insats på minst 15 procent, har också skärpta amorteringskrav reducerat låneutrymmet för många unga som ska köpa sin första bostad, enligt rapporten.
Skärpta krav
Den som lånar mer än 70 procent av bostadens värde behöver amortera två procent av sitt lån varje år. De som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt ska amortera ytterligare en procent.
Skandia föreslår i stället en "amorteringstrappa" som gör det möjligt för unga att inledningsvis amortera mindre.
"Med flexiblare amorteringskrav som tar hänsyn till hur inkomsten förändras över ett yrkesliv kan vi underlätta för våra unga att komma in på bostadsmarknaden och köpa en egen första lägenhet ", säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken, i ett pressmeddelande.