Varannan villa säljs under utgångspris

Fyra av tio lägenheter och hälften av alla villor säljs numera under utgångspris. Det visar ny statistik från bostadssajten Hemnet.

Antalet bostadsförsäljningar är lågt. Arkivbild.

Antalet bostadsförsäljningar är lågt. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Bostad2023-10-05 05:58

Just nu är det en utmanande situation för säljare med en pressad prisbild. 39 procent av lägenheterna respektive 49 procent av villorna såldes alltså under utgångspris. Dessa två siffror kan jämföras med 10 respektive 15 procent under pandemin när bostads- och framförallt villamarknaden var som hetast, konstaterar Hemnet.

“Det är tydligt vilken förändrad marknad vi nu är i, med stigande utgångspriser samtidigt som allt fler bostäder säljs under utgångspris. Vi har inte längre en situation med intensiva budgivningar utan snarare ett läge där utgångspriset generellt sätts högt och köparna ofta har möjlighet att få till ett avslut med ett bud under säljarnas prisantydan", konstaterar Hemnets marknadsanalytiker i ett pressmeddelande.

På regional nivå sticker Malmö ut med 6 av 10 lägenheter under utgångspris. I Stockholm är samtidigt siffran betydligt lägre, 18 procent, medan det handlar om 40 procent i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!