De missgynnas mest på bostadsmarknaden

Vissa människor behandlas sämre än andra på hyresmarknaden för bostäder, fastslår Diskrimineringsombudsmannen (DO) i en ny rapport.

Diskriminering förekommer inom två olika områden på hyresbostadsmarknaden, enligt DO:s rapport. Arkivbild.

Diskriminering förekommer inom två olika områden på hyresbostadsmarknaden, enligt DO:s rapport. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Bostadsmarknaden2022-01-21 13:08

I rapporten utreder DO om diskriminering förekommer inom två olika områden på hyresbostadsmarknaden. Det gäller dels hur hyresvärdar tillämpar systemen för bostadsförmedling, dels hur deras uthyrningspolicyer och -kriterier är utformade.

När det kommer till bostadsförmedling är de vanligaste systemen kötid, först till kvarn, eller "matchning", där hyresvärden väljer den hyresgäst som passar bäst för bostaden.

– Det finns inget enhetligt bostadsförmedlingssystem utan hyresvärdar får ställa vilka krav de vill så länge de inte diskriminerar någon. Att det saknas reglering och krav på hyresvärdar att dokumentera eller redovisa urvalsprocessen gör det svårt att upptäcka och bevisa diskriminering i det enskilda fallet, säger Anna Ericsson, utredare på DO.

Hyresvärdar som har kriterier som bland annat höga inkomstkrav i relation till hyran, att vissa bidrag inte godtas som inkomst samt krav på svenskt medborgarskap utgör en risk för diskriminering, anser DO.

– I vissa fall har pension inte räknats som inkomst och det kan i vissa fall utgöra indirekt diskriminering för att det missgynnar personer med en viss ålder. Sjukersättning, som är en väldigt säker inkomst, räknas ibland inte heller, säger Anna Ericsson.

Allvarliga konsekvenser

De mest utsatta samhällsgrupperna är personer med viss etnisk bakgrund, funktionshindrade samt unga och äldre. Det framkommer i materialet DO sammanställt. Diskriminering på hyresbostadsmarknaden påverkar tillgången av bostäder för dessa människor, vilket kan få allvarliga konsekvenser för den enskildes liv.

– Det är mycket vanligare att hyresvärdar inte godkänner vissa typer av ersättningar utan att hyresvärden förstår vilka konsekvenser det får för individen. Det påverkar till exempel människors hälsa, utbildningsmöjligheter och möjligheten att bilda familj.

Förslag på åtgärder

I samband med att rapporten publiceras kommer även en skrivelse att skickas till regeringen med fem förslag på lagändringar.

– Vi kan se att transparenta och förutsägbara system, som kötid, minskar risken för diskriminering. Det måste också tydligt framgå vilka övriga krav och villkor som ställs samt att hyresvärden faktiskt tillämpar dem lika för alla, säger Anna Ericsson.

– Kunskapen om diskriminering behöver bli större vid förmedling av hyresbostäder. Att personer får tillgång till bostad och inte riskerar att diskrimineras är jätteviktigt.

Fakta: DO:s fem förslag på åtgärder

1. Skriv in en direkt hänvisning till diskrimineringslagen i hyreslagen.

2. Stärk skyddet mot diskriminering i diskrimineringslagen genom att:

hyresvärdar ska dokumentera urvalsprocessen och omfattas av en uppgiftsskyldighet
diskrimineringsformen bristande tillgänglighet även ska omfatta samhällsområdet bostad
skyddet mot diskriminering stärks i de fall det inte finns en enskild skadelidande person

3. Verka för att branschen själv inför en branschkontroll eller branschstandard.

4. Minska kunskapsglappet och höj kunskapen om diskriminering genom uppdrag till berörda myndigheter.

5. Stärk enskildas tillgång till rättvisa och utveckla rättspraxis.

Källa: Diskrimineringsombudsmannen


Fakta: Diskriminering

Sex former av diskriminering:

Direkt diskriminering: är när någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan i en jämförbar situation.

Indirekt diskriminering: är när det finns en regel eller en rutin som verkar neutral men särskilt missgynnar personer med exempelvis ett visst kön, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.

Bristande tillgänglighet: är när en person med en funktionsnedsättning missgynnas genom att en verksamhet inte genomför skäliga tillgänglighetsåtgärder för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning.

Trakasserier och sexuella trakasserier: är ett agerande som kränker någons värdighet och som har samband med en eller flera av de sju diskrimineringsgrunderna. Det kan handla om kommentarer, nedsättande skämt, gester eller utfrysning.

Instruktioner att diskriminera: är när någon ger en order eller instruerar någon som är i beroendeställning, till exempel en anställd, att diskriminera någon annan.

De sju diskrimineringsgrupperna

För att det ska räknas som diskriminering ska missgynnandet ha samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Vad säger lagen?

Diskriminering är förbjuden för den som utanför privat- och familjelivet tillhandahåller varor, tjänster eller bostäder till allmänheten eller anordnar en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning.

Det måste i varje enskilt fall bedömas om en situation utgör diskriminering i lagens mening.

Källa: Diskrimineringslagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!