Ericssons vd: Rimligt att Huawei går till domstol

För en månad sedan portades kinesiska Huawei från det svenska 5G-nätet efter en rekommendation från Säkerhetspolisen. Svenska Ericsson väljer nu att stötta sin konkurrent.
–Vi tycker att det är viktigt med konkurrens på lika villkor, säger vd Börje Ekholm.

Ericssons vd Börje Ekholm är orolig för att relationen mellan Sverige och Kina kan få konsekvenser för näringslivet. Arkivbild.

Ericssons vd Börje Ekholm är orolig för att relationen mellan Sverige och Kina kan få konsekvenser för näringslivet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2020-11-17 18:45

60 procent av marknaden för Ericssons produkter finns enligt bolaget i Kina. Som den största utländska leverantören i landet har den svenska telekomjätten drygt tio procent av marknaden. Cirka 13 000 av Ericssons 100 000 anställda arbetar i Kina.

När aktörer som Kinas utrikesdepartement och ambassadören i Sverige går ut i medierna och säger att beslutet om att porta Huawei "otvivelaktigt kommer att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt" är det alltså ord som kan få stora konsekvenser.

Men på frågan om Ericssons affärer har påverkats av det svenska beslutet är svaret från Börje Ekholm tydligt.

– Nej, det har det inte. Vi jobbar vidare som vi gjort tidigare och fortsätter ha en stark närvaro i Kina, säger han på videolänk från sitt hus i USA.

Överklagat beslut

Portningsbeslutet, som förutom Huawei också gäller kinesiska ZTE, fattades av Post- och telestyrelsen (PTS) med hjälp av Försvarsmakten och Säpo. Börje Ekholm, som leder ett företag som i högsta grad är en konkurrent till Huawei, säger att han fått många frågor om Ericssons syn på beslutet.

– Vi tycker att det är viktigt med konkurrens på lika villkor. På lång sikt tjänar vi på det, det driver vår produktutveckling och företag framåt, säger han.

Huawei har överklagat till förvaltningsrätten, som nu tar ställning till om man ska ta upp fallet.

– Sverige är ett exportberoende land och traditionellt sett frihandelsvänligt. Vi är beroende av frihandel. Därför är det rimligt att Huawei testar om beslutet från PTS har tagits i linje med frihandelsregler.

TT: Men Säpo menar att Huawei i 5G-näten riskerar att skada Sveriges säkerhet?

– Det har jag ingen åsikt om. Det måste politiken ta ett beslut om.

Sval relation

Relationen mellan Kina och Sverige har länge varit sval, inte minst på grund av fallet med förläggaren Gui Minhai. Att den ska försämras än mer av PTS beslut och att det ska få konsekvenser för näringslivet är mycket möjligt, enligt Börje Ekholm.

– Det finns alltid skäl till oro för att relationen kan påverkas. Kina är ett oerhört viktigt land och en stor marknad, inte bara för oss utan för många svenska bolag.

TT: För Ericssons del, är du orolig för era möjligheter att verka i Kina framöver?

– För mig är det en spekulativ fråga. Jag är mer orolig för att världen krymper och att vi inte har samma öppenhet världen över. Det är en viktigare fråga för mig.

Rättad: I en tidigare version av artikeln uppgavs fel plats som Börje Ekholm gjorde intervjun ifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!