Expert: SEB hanterade härvan bättre

SEB får böta en miljard kronor för att inte ha identifierat risken för penningtvätt i sin baltiska verksamhet. Boten är väsentligt lägre än Swedbanks, trots att mer pengar gått genom SEB i Baltikum. –Väntat eftersom SEB tycks ha hanterat den misstänkta penningtvätten bättre, säger experten Peter Utterström.

– Swedbank hade en förmåga att göra precis allting fel. SEB har varit mer transparent. Därför tror jag de fick ett lägre bötesbelopp, säger Peter Utterström, specialiserad på regelefterlevnadsfrågor hos banker.

– Swedbank hade en förmåga att göra precis allting fel. SEB har varit mer transparent. Därför tror jag de fick ett lägre bötesbelopp, säger Peter Utterström, specialiserad på regelefterlevnadsfrågor hos banker.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Brott & Straff2020-06-25 16:05

Enligt Peter Utterström, som arbetar som advokat och är specialiserad på regelefterlevnadsfrågor hos banker, har SEB inte haft huvudet i sanden på samma sätt som Swedbank haft under härvans gång.

– Swedbank hade en förmåga att göra precis allting fel. SEB har varit mer transparent. Därför tror jag de fick ett lägre bötesbelopp, säger han.

"Kommer hända igen"

Han menar att SEB mycket väl kan ha lärt sig av Swedbanks och Danske Banks misstag när penningtvättshärvan uppdagades för några år sedan.

– Förhoppningsvis innebär det här beslutet att bankerna blir bättre på att i ett tidigt stadium upptäcka penningtvätt. För den kriminella handlingen att tvätta pengar kommer inte att försvinna. Det här kommer att hända igen, säger Peter Utterström.

TT: Vad kommer hända härnäst?

– Man kan alltid spekulera i hur USA kommer reagera, de är rätt känsliga när det gäller brott mot sanktionsregler. Nu verkar SEB inte ha gjort det, och det kan vara så att USA nöjer sig med de sanktioner som Swedbank och SEB nu har fått, säger Peter Utterström.

Redo att agera

Aktiespararna menar bristerna i SEB:s hantering är så allvarliga att det kan leda till skadeståndsprocesser, och är därför redo att agera redan vid bankens stämma på måndag, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Finansinspektionens utredning visar att bristerna funnits i SEB länge och att de fanns kvar under det första kvartalet 2019. Vi överväger att inte rekommendera ansvarsfrihet för de ledamöter som satt i bankens styrelse då, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!